Arima ekitera esnatzen du edertasunak Dante Alighieri

Bizi-baratzea

Hostoen eguna (21:00ak arte)
Gaurko hitza
Lokatu
:  Txitak ateratzeko oiloa 21 egunetan kieto izaten da arraultzak... [+]

LANDAREPEDIA  >  Baratzea/Ortua

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Hau denon artean egindako bilduma bat da, landareen eta lurraren kulturaren ezagutzen meta. Zure landareen zain gaude denok. Eman eta hartu.

Izen zientifikoa: Ocimum basilicum

“Usain ederrekoa” esan nahi du bere izenak. Etxeetan gero eta gehiago ikusten da. Leihoetan euliak uxatzeko,usain ederra zabaltzeko eta gero mahaira. Aldaera ugari du: hosto gorri, berde, leun, kizkur...

 

Izen zientifikoa: Solanum melongena
Urteko landarea. Fruituak jaten dizkiogu. Asian osoan ezin hobeki lantzen dute. Arabiarrek ekarria da gurera. Aldaera asko dago: zuria, beltza, luzea, borobila...

Mainatia da alberginia. Esaerak dionez, alberginiak ongi egiten dakiena da... [+]
Izen zientifikoa: Cynara cardunculus var. scolymus
Lorea jaten zaion landare bakanetakoa. Landare handia da, 1,5 metrora ere iritsi daitezkeen hosto gris-urdinskak ditu. Ikusgarria da, baratzean deigarria, eta lore pipilak jaten ez badizkiogu, irekitzean are eta dotoreagoa. Mediterranearra da, aspalditik jaten den... [+]
Izen zientifikoa: Citrullus lanatus var. lanatus
Arabiarrek ekarri ziguten Pakistan aldetik omen datorren fruitu gozo hau. Lur gainean zabaltzen den landarea da. Landare bakoitzak lore arrak eta emeak bereizita ematen ditu. Ikaragarrizko fruituak eman ditzake, ehun kilotik gorakoak ere ezagutu izan dira. Bere... [+]
Izen zientifikoa: Apium graveolens var. dulce
Bi urteko landarea da: lehenengoan hazi eta hurrengoan loratu eta fruitua eta hazia eman. “Apium” izena zelterako “apon” hitzetik dator eta ura esan nahi du; “graveolens” hitzak urrin bizikoa dela. Ederki... [+]
Izen zientifikoa: Zea mays convar. sacchrarata
Makina bat etekin atera diogu artoari Ameriketatik ekarriz geroztik: bizarra erregai, zurikina zigarro-paperetarako edo lastairatarako, zuztarra azpitarako, lorea eta maizorria jatenetarako, lokotxa sutarako, alea geure arto edo ogi eta artaburua aldamenekoa!... [+]
Izen zientifikoa: Brassica oleracea var. capitata
Zenbat aza ote dago? Izugarrizko aldaera pila bada: burua egiten duten buruazak, bururik gabekoak, bazka azak, kizkurrak, gorriak, berdeak... Berez bi urteko bizia du, baina urtekoa bezala lantzen da. Hostoa eta burua jaten zaizkie. Janari oso osasuntsua eta... [+]
Izen zientifikoa: Brassica oleracea var. botrytis
Azaloreari horixe, lorea jaten diogu: lorea beharko lukeena hipertrofiatu, endurtu egin da eta mamitsu bihurtu, benetako lorerik emango ez duelarik. Beraz, beste azak ez bezala “loratzea” komeni zaigu. Aurkarietatik zainduz gero, azak ia-ia... [+]
Izen zientifikoa: Daucus carota subsp. sativus
Euskal Herrian, mendian dugu azenario basaka, Daucus carota. Berez, urte batean hazi eta sustraietan erreserbak pilatzeko gaitasuna du, hauen bizkar hurrengo urtean loratuko da. Mediterraneo ekialdean ondu zituzten sustrai lodiko azenario... [+]
Izen zientifikoa: Brassica oleracea var. viridis

Aziendaren aza, hosto aza, gailego aza, Brassica oleracea var. acephala edo var. viridis zain edo nerbio arrosaduna. Loratzera, garatzera, tontortzera.