Udaberriko gutizia badator: ilarra, Pisum sativum. Lantzen den barazki zaharrenetakoa, duela 7.000 urte behintzat bai. Eta berezienetakoa. Kleistogamiaren adibide garbia. Autopolinizazioa. Ez duzu erlerik ikusiko bere lorean. Lore itxia da eta autogamia... [+]
Babarekin batera, milaka urte badira ilarra jateko ohitura badela Europa aldean. Lehen babarrunak bezala alea lekan lehortzen utzi eta eltzekari gisa jaten zen. Italian landu omen zituzten berdetan jateko aldaera berriak XVI. mendean. Hortik aurrera aukera... [+]
Indipikondoaren fruitua, indipikoa. Opuntia fucus-indica. Ederra gozoa eta hazitxo eta guzti jan behar dena. Arantzatsua eta jateko zaila, baina merezi duena. Bere kotxinilarekin gorrimin koloratzailea sortu izan da, duela milaka urtetik hona ezpainak... [+]
Beti hostoaren ondoren, baina urten oso goiz. Fruituak erropa artean jarriko ditugu lurrintzeko.
Izei zuria, Abies alba. Urteko bigarren pujaldia, udazkenekoa. Euskal Herrian Pirinioetan edo Bortuetan soilik da berezkoa. Hostoekin bernizak eta baltsamoak egiten... [+]
Izpiliku fina, asta-izpilikua... Espezie asko dago genero honetan. Belatxeta eta belar xuta ere esaten zaie. Txindurriak uxatuko ditu eta baratzerako onak diren makina bat intsektu erakarri, garbitzaile onak diren krisopak, polinizatzaileak... Lurringarriarena egiteko... [+]