Bizi-baratzea

ALBISTEAK  >  Laborantza  >  Sagardoa

2022-01-12 | ARGIA

"Sagardotegi denboraldia merezi dugulako, sagardo berria dastatzea merezi dugulako ekingo diogu gogoz 2022ko Sagardotegi Denboraldi berriari". Sagardogileek prentsaurrekoa eman dute Donostian, ostiralean hasiko den sagardotegi denboraldia aurkezteko.

2021-12-26 | Garazi Zabaleta

Euskal Herriko kulturaren eta tradizioaren ikurretako bat dugu sagardoa, edari soila baino gehiago, ondare oso bati lotua den produktua. Baina tradiziotik edaten duten beste esparru askotan gertatu bezala, joera dugu sagardoa bera eta sagardotegiak profil konkretu bateko pertsonekin lotzeko: adineko gizonezkoekin.

2021-12-26 | Jon Torner Zabala

650 metroko garaieran, izotza sarri, Araba erdian baina Burgosen, “lurralde ahaztua”. Trebiñuren bereizgarriek derrigor markatzen dute hango laborantza, sagarrarena tartean, 1998an Askartzan ireki zuten sagardotegiaren ibilbideak erakusten duenez.

2021-12-26 | Jon Torner Zabala

XIX. mendearen amaieran, botanikariak galdetzen hasi zirenean laboreen jatorria zein izan zitekeen, ondorioztatu zuten etxeko sagarrondoa sortu zela Europako basa sagarrondoaren eta Asiako beste zenbait espezieren hibridaziotik.
Eta, orain gutxi arte, horrela zela pentsatu izan da. Aldiz, Barrie E. Juniper eta David J. Mabberley botanikariek bestelako bertsioa jaso dute The Extraordinary Story of the Apple liburuan. Euren kontakizunak “sagarrondoaren sorlekura” garamatza, Tian Shan “mendi... + gehiago irakurri

2020-12-20 | Jon Torner Zabala
2020-12-20 | Unai Agirre
2019-12-22 | Urko Apaolaza Avila
2019-07-14 | Miel Anjel Elustondo
2018-12-16 | Iñaki Sanz-Azkue
Zurea bidali