Baratzea autobiografia forma bat da Sydney Eddison

Bizi-baratzea

ILARGIA

gaur, 2019ko ekainaren 20a
Irteera: Sarrera:
Egutegi biodinamikoa
fruitua 2019-06-19 16:00 - 2019-06-20 0:00
sustraia 2019-06-20 - 2019-06-22 10:00
Asteko lanak

2019ko 25. astea

Ekainaren 17tik  ekainaren 23ra.

Ekainaren 18 17:29 arte ILBEHERA, ordutik atzera ILGORA.

Ekainaren 17 10:31ean ILARGI BETEA, ordura arte ILBERRI, ordutik atzera ILZAHAR. .


Kalte egin edo galtzea nahi dugun landareak jo eta mozteko sasoia da ilgora hau: asuna, menda, batana, garoa, uztaoa, laharra eta abar.


Baratzean ereiteko: aza, aza gorria, brusela aza, azalorea, erromaneskua, brokulia, errefautxoa, errukula, uraza, eskarola, txikoria, zerba, erremolatxa, borraja, azenarioa, mihilua, apioa, apio-arbia, babarruna, babarrun zuri freskoa, leka motza, leka luzea, kuiatxoa, luzokerra, kuia eta patata. Berotegiaren babesperako erein: zerba, erremolatxa, apioa, leka motza, leka luzea, babarrun zuri berria eta luzokerra.

Baratzean landatzeko: aza, uraza, kukulua, zerba, borraja, apio-arbia, kuiatxoa, luzokerra, kuia eta tomatea. Berotegian baita tipula gorria, luzokerra, tomatea, piper berdea eta piper gorria ere.

Baratzea toki lehorrean bada, taulenak jasoak baditu edo mendixka-tontorretan edo ildo-bizkarretan egina bada azpiak egin landareei, hau da, tarteko lurra estali. Azpigai ugari da: belar ondua edo berria, garoa, ezpala, txirbila, luarra, lastoa, orbela, enbor azal birrindua, papera, kartoia... Honela lurra babesten da, ureztaketa beharra murriztu eta belarrak atzeratzen dira. Toki eta sasoi hezeetan kontuz, ura gehiegi pilatu daiteke.

Belardi eta soropilak sortzeko ereintza egiteko azken aukera, ez da garai onena ordea. Ahal izanez gero uda amaierara itxaron.

Landare usaindunak erein, banatu eta landatu: izpilikua, menda, erromeroa... Baita baratzean lagungarri izango ditugunak ere: ilena edo baltsamu-belarra, bortusaia, asentsio-belarra, kaputxina...

Arbatu edo makilak jartzea eskatzen duten landareak zaindu. Ahal den azkarren lotu gora.

Tomate, alberjinia eta piper landareen artean urazak, eskarolak edo bizitza motzeko barazkiak landatu. Besteak hazi artean hauek osatuko dira eta jango ditugu.

Tomateak kimatu, adarrei hazten ez utzi, kimatzerakoan egindako zauria ahalik eta txikiena izan dadin.

Fruitu arbolek ongarria behar badute, hilabete honetan eman. Beranduenera hurrengoaren hasieran.

Udako berdetako fruitu arbolen inausketa ekainean egin behar da.

Fruitu arbola gazteetan txertoaren azpiko altsumak kendu.

Belarrak ontzeko sasoia da, urteko egun luzeenetakoak ditugu.

Neguan hostajea galtzen ez duten landareekin osatutako hesiak inausteko sasoia da.

Belardi eta soropilen mozketa zaindu.

 

 

bihar, 2019ko ekainaren 21a
Irteera: Sarrera:
Egutegi biodinamikoa
sustraia 2019-06-20 - 2019-06-22 10:00
Asteko lanak

2019ko 25. astea

Ekainaren 17tik  ekainaren 23ra.

Ekainaren 18 17:29 arte ILBEHERA, ordutik atzera ILGORA.

Ekainaren 17 10:31ean ILARGI BETEA, ordura arte ILBERRI, ordutik atzera ILZAHAR. .


Kalte egin edo galtzea nahi dugun landareak jo eta mozteko sasoia da ilgora hau: asuna, menda, batana, garoa, uztaoa, laharra eta abar.


Baratzean ereiteko: aza, aza gorria, brusela aza, azalorea, erromaneskua, brokulia, errefautxoa, errukula, uraza, eskarola, txikoria, zerba, erremolatxa, borraja, azenarioa, mihilua, apioa, apio-arbia, babarruna, babarrun zuri freskoa, leka motza, leka luzea, kuiatxoa, luzokerra, kuia eta patata. Berotegiaren babesperako erein: zerba, erremolatxa, apioa, leka motza, leka luzea, babarrun zuri berria eta luzokerra.

Baratzean landatzeko: aza, uraza, kukulua, zerba, borraja, apio-arbia, kuiatxoa, luzokerra, kuia eta tomatea. Berotegian baita tipula gorria, luzokerra, tomatea, piper berdea eta piper gorria ere.

Baratzea toki lehorrean bada, taulenak jasoak baditu edo mendixka-tontorretan edo ildo-bizkarretan egina bada azpiak egin landareei, hau da, tarteko lurra estali. Azpigai ugari da: belar ondua edo berria, garoa, ezpala, txirbila, luarra, lastoa, orbela, enbor azal birrindua, papera, kartoia... Honela lurra babesten da, ureztaketa beharra murriztu eta belarrak atzeratzen dira. Toki eta sasoi hezeetan kontuz, ura gehiegi pilatu daiteke.

Belardi eta soropilak sortzeko ereintza egiteko azken aukera, ez da garai onena ordea. Ahal izanez gero uda amaierara itxaron.

Landare usaindunak erein, banatu eta landatu: izpilikua, menda, erromeroa... Baita baratzean lagungarri izango ditugunak ere: ilena edo baltsamu-belarra, bortusaia, asentsio-belarra, kaputxina...

Arbatu edo makilak jartzea eskatzen duten landareak zaindu. Ahal den azkarren lotu gora.

Tomate, alberjinia eta piper landareen artean urazak, eskarolak edo bizitza motzeko barazkiak landatu. Besteak hazi artean hauek osatuko dira eta jango ditugu.

Tomateak kimatu, adarrei hazten ez utzi, kimatzerakoan egindako zauria ahalik eta txikiena izan dadin.

Fruitu arbolek ongarria behar badute, hilabete honetan eman. Beranduenera hurrengoaren hasieran.

Udako berdetako fruitu arbolen inausketa ekainean egin behar da.

Fruitu arbola gazteetan txertoaren azpiko altsumak kendu.

Belarrak ontzeko sasoia da, urteko egun luzeenetakoak ditugu.

Neguan hostajea galtzen ez duten landareekin osatutako hesiak inausteko sasoia da.

Belardi eta soropilen mozketa zaindu.

 

 

etzi, 2019ko ekainaren 22a
Irteera: Sarrera:
Egutegi biodinamikoa
sustraia 2019-06-20 - 2019-06-22 10:00
lorea 2019-06-22 10:00 - 2019-06-24 12:00
Asteko lanak

2019ko 25. astea

Ekainaren 17tik  ekainaren 23ra.

Ekainaren 18 17:29 arte ILBEHERA, ordutik atzera ILGORA.

Ekainaren 17 10:31ean ILARGI BETEA, ordura arte ILBERRI, ordutik atzera ILZAHAR. .


Kalte egin edo galtzea nahi dugun landareak jo eta mozteko sasoia da ilgora hau: asuna, menda, batana, garoa, uztaoa, laharra eta abar.


Baratzean ereiteko: aza, aza gorria, brusela aza, azalorea, erromaneskua, brokulia, errefautxoa, errukula, uraza, eskarola, txikoria, zerba, erremolatxa, borraja, azenarioa, mihilua, apioa, apio-arbia, babarruna, babarrun zuri freskoa, leka motza, leka luzea, kuiatxoa, luzokerra, kuia eta patata. Berotegiaren babesperako erein: zerba, erremolatxa, apioa, leka motza, leka luzea, babarrun zuri berria eta luzokerra.

Baratzean landatzeko: aza, uraza, kukulua, zerba, borraja, apio-arbia, kuiatxoa, luzokerra, kuia eta tomatea. Berotegian baita tipula gorria, luzokerra, tomatea, piper berdea eta piper gorria ere.

Baratzea toki lehorrean bada, taulenak jasoak baditu edo mendixka-tontorretan edo ildo-bizkarretan egina bada azpiak egin landareei, hau da, tarteko lurra estali. Azpigai ugari da: belar ondua edo berria, garoa, ezpala, txirbila, luarra, lastoa, orbela, enbor azal birrindua, papera, kartoia... Honela lurra babesten da, ureztaketa beharra murriztu eta belarrak atzeratzen dira. Toki eta sasoi hezeetan kontuz, ura gehiegi pilatu daiteke.

Belardi eta soropilak sortzeko ereintza egiteko azken aukera, ez da garai onena ordea. Ahal izanez gero uda amaierara itxaron.

Landare usaindunak erein, banatu eta landatu: izpilikua, menda, erromeroa... Baita baratzean lagungarri izango ditugunak ere: ilena edo baltsamu-belarra, bortusaia, asentsio-belarra, kaputxina...

Arbatu edo makilak jartzea eskatzen duten landareak zaindu. Ahal den azkarren lotu gora.

Tomate, alberjinia eta piper landareen artean urazak, eskarolak edo bizitza motzeko barazkiak landatu. Besteak hazi artean hauek osatuko dira eta jango ditugu.

Tomateak kimatu, adarrei hazten ez utzi, kimatzerakoan egindako zauria ahalik eta txikiena izan dadin.

Fruitu arbolek ongarria behar badute, hilabete honetan eman. Beranduenera hurrengoaren hasieran.

Udako berdetako fruitu arbolen inausketa ekainean egin behar da.

Fruitu arbola gazteetan txertoaren azpiko altsumak kendu.

Belarrak ontzeko sasoia da, urteko egun luzeenetakoak ditugu.

Neguan hostajea galtzen ez duten landareekin osatutako hesiak inausteko sasoia da.

Belardi eta soropilen mozketa zaindu.

 

 

igandea, 2019ko ekainaren 23a
Irteera: Sarrera:
Egutegi biodinamikoa
lorea 2019-06-22 10:00 - 2019-06-24 12:00
Asteko lanak

2019ko 25. astea

Ekainaren 17tik  ekainaren 23ra.

Ekainaren 18 17:29 arte ILBEHERA, ordutik atzera ILGORA.

Ekainaren 17 10:31ean ILARGI BETEA, ordura arte ILBERRI, ordutik atzera ILZAHAR. .


Kalte egin edo galtzea nahi dugun landareak jo eta mozteko sasoia da ilgora hau: asuna, menda, batana, garoa, uztaoa, laharra eta abar.


Baratzean ereiteko: aza, aza gorria, brusela aza, azalorea, erromaneskua, brokulia, errefautxoa, errukula, uraza, eskarola, txikoria, zerba, erremolatxa, borraja, azenarioa, mihilua, apioa, apio-arbia, babarruna, babarrun zuri freskoa, leka motza, leka luzea, kuiatxoa, luzokerra, kuia eta patata. Berotegiaren babesperako erein: zerba, erremolatxa, apioa, leka motza, leka luzea, babarrun zuri berria eta luzokerra.

Baratzean landatzeko: aza, uraza, kukulua, zerba, borraja, apio-arbia, kuiatxoa, luzokerra, kuia eta tomatea. Berotegian baita tipula gorria, luzokerra, tomatea, piper berdea eta piper gorria ere.

Baratzea toki lehorrean bada, taulenak jasoak baditu edo mendixka-tontorretan edo ildo-bizkarretan egina bada azpiak egin landareei, hau da, tarteko lurra estali. Azpigai ugari da: belar ondua edo berria, garoa, ezpala, txirbila, luarra, lastoa, orbela, enbor azal birrindua, papera, kartoia... Honela lurra babesten da, ureztaketa beharra murriztu eta belarrak atzeratzen dira. Toki eta sasoi hezeetan kontuz, ura gehiegi pilatu daiteke.

Belardi eta soropilak sortzeko ereintza egiteko azken aukera, ez da garai onena ordea. Ahal izanez gero uda amaierara itxaron.

Landare usaindunak erein, banatu eta landatu: izpilikua, menda, erromeroa... Baita baratzean lagungarri izango ditugunak ere: ilena edo baltsamu-belarra, bortusaia, asentsio-belarra, kaputxina...

Arbatu edo makilak jartzea eskatzen duten landareak zaindu. Ahal den azkarren lotu gora.

Tomate, alberjinia eta piper landareen artean urazak, eskarolak edo bizitza motzeko barazkiak landatu. Besteak hazi artean hauek osatuko dira eta jango ditugu.

Tomateak kimatu, adarrei hazten ez utzi, kimatzerakoan egindako zauria ahalik eta txikiena izan dadin.

Fruitu arbolek ongarria behar badute, hilabete honetan eman. Beranduenera hurrengoaren hasieran.

Udako berdetako fruitu arbolen inausketa ekainean egin behar da.

Fruitu arbola gazteetan txertoaren azpiko altsumak kendu.

Belarrak ontzeko sasoia da, urteko egun luzeenetakoak ditugu.

Neguan hostajea galtzen ez duten landareekin osatutako hesiak inausteko sasoia da.

Belardi eta soropilen mozketa zaindu.

 

 

astelehena, 2019ko ekainaren 24a
Irteera: Sarrera:
Egutegi biodinamikoa
lorea 2019-06-22 10:00 - 2019-06-24 12:00
hostoa 2019-06-24 12:00 - 2019-06-25
Asteko lanak

2019ko 25. astea

Ekainaren 17tik  ekainaren 23ra.

Ekainaren 18 17:29 arte ILBEHERA, ordutik atzera ILGORA.

Ekainaren 17 10:31ean ILARGI BETEA, ordura arte ILBERRI, ordutik atzera ILZAHAR. .


Kalte egin edo galtzea nahi dugun landareak jo eta mozteko sasoia da ilgora hau: asuna, menda, batana, garoa, uztaoa, laharra eta abar.


Baratzean ereiteko: aza, aza gorria, brusela aza, azalorea, erromaneskua, brokulia, errefautxoa, errukula, uraza, eskarola, txikoria, zerba, erremolatxa, borraja, azenarioa, mihilua, apioa, apio-arbia, babarruna, babarrun zuri freskoa, leka motza, leka luzea, kuiatxoa, luzokerra, kuia eta patata. Berotegiaren babesperako erein: zerba, erremolatxa, apioa, leka motza, leka luzea, babarrun zuri berria eta luzokerra.

Baratzean landatzeko: aza, uraza, kukulua, zerba, borraja, apio-arbia, kuiatxoa, luzokerra, kuia eta tomatea. Berotegian baita tipula gorria, luzokerra, tomatea, piper berdea eta piper gorria ere.

Baratzea toki lehorrean bada, taulenak jasoak baditu edo mendixka-tontorretan edo ildo-bizkarretan egina bada azpiak egin landareei, hau da, tarteko lurra estali. Azpigai ugari da: belar ondua edo berria, garoa, ezpala, txirbila, luarra, lastoa, orbela, enbor azal birrindua, papera, kartoia... Honela lurra babesten da, ureztaketa beharra murriztu eta belarrak atzeratzen dira. Toki eta sasoi hezeetan kontuz, ura gehiegi pilatu daiteke.

Belardi eta soropilak sortzeko ereintza egiteko azken aukera, ez da garai onena ordea. Ahal izanez gero uda amaierara itxaron.

Landare usaindunak erein, banatu eta landatu: izpilikua, menda, erromeroa... Baita baratzean lagungarri izango ditugunak ere: ilena edo baltsamu-belarra, bortusaia, asentsio-belarra, kaputxina...

Arbatu edo makilak jartzea eskatzen duten landareak zaindu. Ahal den azkarren lotu gora.

Tomate, alberjinia eta piper landareen artean urazak, eskarolak edo bizitza motzeko barazkiak landatu. Besteak hazi artean hauek osatuko dira eta jango ditugu.

Tomateak kimatu, adarrei hazten ez utzi, kimatzerakoan egindako zauria ahalik eta txikiena izan dadin.

Fruitu arbolek ongarria behar badute, hilabete honetan eman. Beranduenera hurrengoaren hasieran.

Udako berdetako fruitu arbolen inausketa ekainean egin behar da.

Fruitu arbola gazteetan txertoaren azpiko altsumak kendu.

Belarrak ontzeko sasoia da, urteko egun luzeenetakoak ditugu.

Neguan hostajea galtzen ez duten landareekin osatutako hesiak inausteko sasoia da.

Belardi eta soropilen mozketa zaindu.

 

 

asteartea, 2019ko ekainaren 25a
Irteera: Sarrera:
Egutegi biodinamikoa
hostoa 2019-06-24 12:00 - 2019-06-25
Asteko lanak

2019ko 25. astea

Ekainaren 17tik  ekainaren 23ra.

Ekainaren 18 17:29 arte ILBEHERA, ordutik atzera ILGORA.

Ekainaren 17 10:31ean ILARGI BETEA, ordura arte ILBERRI, ordutik atzera ILZAHAR. .


Kalte egin edo galtzea nahi dugun landareak jo eta mozteko sasoia da ilgora hau: asuna, menda, batana, garoa, uztaoa, laharra eta abar.


Baratzean ereiteko: aza, aza gorria, brusela aza, azalorea, erromaneskua, brokulia, errefautxoa, errukula, uraza, eskarola, txikoria, zerba, erremolatxa, borraja, azenarioa, mihilua, apioa, apio-arbia, babarruna, babarrun zuri freskoa, leka motza, leka luzea, kuiatxoa, luzokerra, kuia eta patata. Berotegiaren babesperako erein: zerba, erremolatxa, apioa, leka motza, leka luzea, babarrun zuri berria eta luzokerra.

Baratzean landatzeko: aza, uraza, kukulua, zerba, borraja, apio-arbia, kuiatxoa, luzokerra, kuia eta tomatea. Berotegian baita tipula gorria, luzokerra, tomatea, piper berdea eta piper gorria ere.

Baratzea toki lehorrean bada, taulenak jasoak baditu edo mendixka-tontorretan edo ildo-bizkarretan egina bada azpiak egin landareei, hau da, tarteko lurra estali. Azpigai ugari da: belar ondua edo berria, garoa, ezpala, txirbila, luarra, lastoa, orbela, enbor azal birrindua, papera, kartoia... Honela lurra babesten da, ureztaketa beharra murriztu eta belarrak atzeratzen dira. Toki eta sasoi hezeetan kontuz, ura gehiegi pilatu daiteke.

Belardi eta soropilak sortzeko ereintza egiteko azken aukera, ez da garai onena ordea. Ahal izanez gero uda amaierara itxaron.

Landare usaindunak erein, banatu eta landatu: izpilikua, menda, erromeroa... Baita baratzean lagungarri izango ditugunak ere: ilena edo baltsamu-belarra, bortusaia, asentsio-belarra, kaputxina...

Arbatu edo makilak jartzea eskatzen duten landareak zaindu. Ahal den azkarren lotu gora.

Tomate, alberjinia eta piper landareen artean urazak, eskarolak edo bizitza motzeko barazkiak landatu. Besteak hazi artean hauek osatuko dira eta jango ditugu.

Tomateak kimatu, adarrei hazten ez utzi, kimatzerakoan egindako zauria ahalik eta txikiena izan dadin.

Fruitu arbolek ongarria behar badute, hilabete honetan eman. Beranduenera hurrengoaren hasieran.

Udako berdetako fruitu arbolen inausketa ekainean egin behar da.

Fruitu arbola gazteetan txertoaren azpiko altsumak kendu.

Belarrak ontzeko sasoia da, urteko egun luzeenetakoak ditugu.

Neguan hostajea galtzen ez duten landareekin osatutako hesiak inausteko sasoia da.

Belardi eta soropilen mozketa zaindu.

 

 

asteazkena, 2019ko ekainaren 26a
Irteera: Sarrera:
Egutegi biodinamikoa
desegokia 2019-06-26 - 2019-06-27 13:00
Asteko lanak

2019ko 25. astea

Ekainaren 17tik  ekainaren 23ra.

Ekainaren 18 17:29 arte ILBEHERA, ordutik atzera ILGORA.

Ekainaren 17 10:31ean ILARGI BETEA, ordura arte ILBERRI, ordutik atzera ILZAHAR. .


Kalte egin edo galtzea nahi dugun landareak jo eta mozteko sasoia da ilgora hau: asuna, menda, batana, garoa, uztaoa, laharra eta abar.


Baratzean ereiteko: aza, aza gorria, brusela aza, azalorea, erromaneskua, brokulia, errefautxoa, errukula, uraza, eskarola, txikoria, zerba, erremolatxa, borraja, azenarioa, mihilua, apioa, apio-arbia, babarruna, babarrun zuri freskoa, leka motza, leka luzea, kuiatxoa, luzokerra, kuia eta patata. Berotegiaren babesperako erein: zerba, erremolatxa, apioa, leka motza, leka luzea, babarrun zuri berria eta luzokerra.

Baratzean landatzeko: aza, uraza, kukulua, zerba, borraja, apio-arbia, kuiatxoa, luzokerra, kuia eta tomatea. Berotegian baita tipula gorria, luzokerra, tomatea, piper berdea eta piper gorria ere.

Baratzea toki lehorrean bada, taulenak jasoak baditu edo mendixka-tontorretan edo ildo-bizkarretan egina bada azpiak egin landareei, hau da, tarteko lurra estali. Azpigai ugari da: belar ondua edo berria, garoa, ezpala, txirbila, luarra, lastoa, orbela, enbor azal birrindua, papera, kartoia... Honela lurra babesten da, ureztaketa beharra murriztu eta belarrak atzeratzen dira. Toki eta sasoi hezeetan kontuz, ura gehiegi pilatu daiteke.

Belardi eta soropilak sortzeko ereintza egiteko azken aukera, ez da garai onena ordea. Ahal izanez gero uda amaierara itxaron.

Landare usaindunak erein, banatu eta landatu: izpilikua, menda, erromeroa... Baita baratzean lagungarri izango ditugunak ere: ilena edo baltsamu-belarra, bortusaia, asentsio-belarra, kaputxina...

Arbatu edo makilak jartzea eskatzen duten landareak zaindu. Ahal den azkarren lotu gora.

Tomate, alberjinia eta piper landareen artean urazak, eskarolak edo bizitza motzeko barazkiak landatu. Besteak hazi artean hauek osatuko dira eta jango ditugu.

Tomateak kimatu, adarrei hazten ez utzi, kimatzerakoan egindako zauria ahalik eta txikiena izan dadin.

Fruitu arbolek ongarria behar badute, hilabete honetan eman. Beranduenera hurrengoaren hasieran.

Udako berdetako fruitu arbolen inausketa ekainean egin behar da.

Fruitu arbola gazteetan txertoaren azpiko altsumak kendu.

Belarrak ontzeko sasoia da, urteko egun luzeenetakoak ditugu.

Neguan hostajea galtzen ez duten landareekin osatutako hesiak inausteko sasoia da.

Belardi eta soropilen mozketa zaindu.

 

 

Iturria: Euskalmet, AEMET eta Meteo France.