Bizi-baratzea

ILARGIA

gaur, 2022ko irailaren 27a
Irteera: Sarrera:
Egutegi biodinamikoa
Asteko lanak

2022ko 39. astea

Irailaren 26tik urriaren 2ra


Aste osoa ILBEHERA.

Aste osoa ILBERRI.


Uda lehor eta beroaren ondorioz uztak aurreratu egin dira. Kuiak jasotzeko garaia: txortena horitzen hasten da, txortena moztu beharrean bi aldetara duen adarra moztu, azala ondo zailtzen utzi eta ondoren, ondo lehortuta dagoenean toki fresko eta ilun batean jaso, lurra kentzeko zerbaiten gainean.

 


Baratzean ereiteko: tipula gorria eta zuria, tipulina, errefautxoa, errukula, uraza, zerba, ziazerba, apioa eta babarrun luzea ere. Berotegiaren babesperako erein: tipulina, baratxuria berdetarako, Daikon arbi zuria, errefautxoa, errukula, uraza, eskarola, txikoria, kukulua, ziazerba, apioa, babarrun zuri berria eta luzokerra.

 

Baratzean landatzeko: Daikon arbi zuria, uraza, kukulua, eskarola, txikoria, orburua, kardua, zerba, erremolatxa, ziazerba, borraja eta apioa.  Berotegian baita uraza, eskarola, txikoria, kukulua, zerba, borraja, ziazerba, mihilua, babarrun motza, babarrun zuri berria, leka luzea eta piper berdea ere.

Marrubi berriak landa daitezke.

Kui, meloi, angurria eta antzekoen azpian lurra kentzeko zerbait jarri.

Azak, apioak eta mihiluak lurreztatu.

Soropila berritzeko edo berria sortzeko erein, bero larririk ez bada.

 

Sustrai lodiak edota errizomak dituzten udaberriko loreak ematen dituzten landare iraunkorrak atera eta banatuz ugaltzeko sasoia da: kala, iris, nartzisoa, zitoria…

 

Arrosondo, hortentsia eta abar ugaltzeko aldaxkak egin.

 

Lehortu eta jaso nahi diren loreak orain moztu, toki ilun eta aireberritzen den batean zintzilika jaso.

 

Haziak jasotzeko ondo lehortu, hondarretan geruzatu eta kanpoan edo toki hotz batean jarri. Geruzatzeko hondarra ez lehortzeko tarteka ureztatu.

 

Hesiak inausi.

 

Fruitu arboletan txertoaren azpiko aldetik sortutako altsumak kendu.

 

Garoa ebakitzeko sasoia da

 

Su egurretarako pagoa botatzeko garaia da.

bihar, 2022ko irailaren 28a
Irteera: Sarrera:
Egutegi biodinamikoa
Asteko lanak

2022ko 39. astea

Irailaren 26tik urriaren 2ra


Aste osoa ILBEHERA.

Aste osoa ILBERRI.


Uda lehor eta beroaren ondorioz uztak aurreratu egin dira. Kuiak jasotzeko garaia: txortena horitzen hasten da, txortena moztu beharrean bi aldetara duen adarra moztu, azala ondo zailtzen utzi eta ondoren, ondo lehortuta dagoenean toki fresko eta ilun batean jaso, lurra kentzeko zerbaiten gainean.

 


Baratzean ereiteko: tipula gorria eta zuria, tipulina, errefautxoa, errukula, uraza, zerba, ziazerba, apioa eta babarrun luzea ere. Berotegiaren babesperako erein: tipulina, baratxuria berdetarako, Daikon arbi zuria, errefautxoa, errukula, uraza, eskarola, txikoria, kukulua, ziazerba, apioa, babarrun zuri berria eta luzokerra.

 

Baratzean landatzeko: Daikon arbi zuria, uraza, kukulua, eskarola, txikoria, orburua, kardua, zerba, erremolatxa, ziazerba, borraja eta apioa.  Berotegian baita uraza, eskarola, txikoria, kukulua, zerba, borraja, ziazerba, mihilua, babarrun motza, babarrun zuri berria, leka luzea eta piper berdea ere.

Marrubi berriak landa daitezke.

Kui, meloi, angurria eta antzekoen azpian lurra kentzeko zerbait jarri.

Azak, apioak eta mihiluak lurreztatu.

Soropila berritzeko edo berria sortzeko erein, bero larririk ez bada.

 

Sustrai lodiak edota errizomak dituzten udaberriko loreak ematen dituzten landare iraunkorrak atera eta banatuz ugaltzeko sasoia da: kala, iris, nartzisoa, zitoria…

 

Arrosondo, hortentsia eta abar ugaltzeko aldaxkak egin.

 

Lehortu eta jaso nahi diren loreak orain moztu, toki ilun eta aireberritzen den batean zintzilika jaso.

 

Haziak jasotzeko ondo lehortu, hondarretan geruzatu eta kanpoan edo toki hotz batean jarri. Geruzatzeko hondarra ez lehortzeko tarteka ureztatu.

 

Hesiak inausi.

 

Fruitu arboletan txertoaren azpiko aldetik sortutako altsumak kendu.

 

Garoa ebakitzeko sasoia da

 

Su egurretarako pagoa botatzeko garaia da.

etzi, 2022ko irailaren 29a
Irteera: Sarrera:
Egutegi biodinamikoa
Asteko lanak

2022ko 39. astea

Irailaren 26tik urriaren 2ra


Aste osoa ILBEHERA.

Aste osoa ILBERRI.


Uda lehor eta beroaren ondorioz uztak aurreratu egin dira. Kuiak jasotzeko garaia: txortena horitzen hasten da, txortena moztu beharrean bi aldetara duen adarra moztu, azala ondo zailtzen utzi eta ondoren, ondo lehortuta dagoenean toki fresko eta ilun batean jaso, lurra kentzeko zerbaiten gainean.

 


Baratzean ereiteko: tipula gorria eta zuria, tipulina, errefautxoa, errukula, uraza, zerba, ziazerba, apioa eta babarrun luzea ere. Berotegiaren babesperako erein: tipulina, baratxuria berdetarako, Daikon arbi zuria, errefautxoa, errukula, uraza, eskarola, txikoria, kukulua, ziazerba, apioa, babarrun zuri berria eta luzokerra.

 

Baratzean landatzeko: Daikon arbi zuria, uraza, kukulua, eskarola, txikoria, orburua, kardua, zerba, erremolatxa, ziazerba, borraja eta apioa.  Berotegian baita uraza, eskarola, txikoria, kukulua, zerba, borraja, ziazerba, mihilua, babarrun motza, babarrun zuri berria, leka luzea eta piper berdea ere.

Marrubi berriak landa daitezke.

Kui, meloi, angurria eta antzekoen azpian lurra kentzeko zerbait jarri.

Azak, apioak eta mihiluak lurreztatu.

Soropila berritzeko edo berria sortzeko erein, bero larririk ez bada.

 

Sustrai lodiak edota errizomak dituzten udaberriko loreak ematen dituzten landare iraunkorrak atera eta banatuz ugaltzeko sasoia da: kala, iris, nartzisoa, zitoria…

 

Arrosondo, hortentsia eta abar ugaltzeko aldaxkak egin.

 

Lehortu eta jaso nahi diren loreak orain moztu, toki ilun eta aireberritzen den batean zintzilika jaso.

 

Haziak jasotzeko ondo lehortu, hondarretan geruzatu eta kanpoan edo toki hotz batean jarri. Geruzatzeko hondarra ez lehortzeko tarteka ureztatu.

 

Hesiak inausi.

 

Fruitu arboletan txertoaren azpiko aldetik sortutako altsumak kendu.

 

Garoa ebakitzeko sasoia da

 

Su egurretarako pagoa botatzeko garaia da.

ostirala, 2022ko irailaren 30a
Irteera: Sarrera:
Egutegi biodinamikoa
Asteko lanak

2022ko 39. astea

Irailaren 26tik urriaren 2ra


Aste osoa ILBEHERA.

Aste osoa ILBERRI.


Uda lehor eta beroaren ondorioz uztak aurreratu egin dira. Kuiak jasotzeko garaia: txortena horitzen hasten da, txortena moztu beharrean bi aldetara duen adarra moztu, azala ondo zailtzen utzi eta ondoren, ondo lehortuta dagoenean toki fresko eta ilun batean jaso, lurra kentzeko zerbaiten gainean.

 


Baratzean ereiteko: tipula gorria eta zuria, tipulina, errefautxoa, errukula, uraza, zerba, ziazerba, apioa eta babarrun luzea ere. Berotegiaren babesperako erein: tipulina, baratxuria berdetarako, Daikon arbi zuria, errefautxoa, errukula, uraza, eskarola, txikoria, kukulua, ziazerba, apioa, babarrun zuri berria eta luzokerra.

 

Baratzean landatzeko: Daikon arbi zuria, uraza, kukulua, eskarola, txikoria, orburua, kardua, zerba, erremolatxa, ziazerba, borraja eta apioa.  Berotegian baita uraza, eskarola, txikoria, kukulua, zerba, borraja, ziazerba, mihilua, babarrun motza, babarrun zuri berria, leka luzea eta piper berdea ere.

Marrubi berriak landa daitezke.

Kui, meloi, angurria eta antzekoen azpian lurra kentzeko zerbait jarri.

Azak, apioak eta mihiluak lurreztatu.

Soropila berritzeko edo berria sortzeko erein, bero larririk ez bada.

 

Sustrai lodiak edota errizomak dituzten udaberriko loreak ematen dituzten landare iraunkorrak atera eta banatuz ugaltzeko sasoia da: kala, iris, nartzisoa, zitoria…

 

Arrosondo, hortentsia eta abar ugaltzeko aldaxkak egin.

 

Lehortu eta jaso nahi diren loreak orain moztu, toki ilun eta aireberritzen den batean zintzilika jaso.

 

Haziak jasotzeko ondo lehortu, hondarretan geruzatu eta kanpoan edo toki hotz batean jarri. Geruzatzeko hondarra ez lehortzeko tarteka ureztatu.

 

Hesiak inausi.

 

Fruitu arboletan txertoaren azpiko aldetik sortutako altsumak kendu.

 

Garoa ebakitzeko sasoia da

 

Su egurretarako pagoa botatzeko garaia da.

larunbata, 2022ko urriaren 01a
Irteera: Sarrera:
Egutegi biodinamikoa
Asteko lanak

2022ko 39. astea

Irailaren 26tik urriaren 2ra


Aste osoa ILBEHERA.

Aste osoa ILBERRI.


Uda lehor eta beroaren ondorioz uztak aurreratu egin dira. Kuiak jasotzeko garaia: txortena horitzen hasten da, txortena moztu beharrean bi aldetara duen adarra moztu, azala ondo zailtzen utzi eta ondoren, ondo lehortuta dagoenean toki fresko eta ilun batean jaso, lurra kentzeko zerbaiten gainean.

 


Baratzean ereiteko: tipula gorria eta zuria, tipulina, errefautxoa, errukula, uraza, zerba, ziazerba, apioa eta babarrun luzea ere. Berotegiaren babesperako erein: tipulina, baratxuria berdetarako, Daikon arbi zuria, errefautxoa, errukula, uraza, eskarola, txikoria, kukulua, ziazerba, apioa, babarrun zuri berria eta luzokerra.

 

Baratzean landatzeko: Daikon arbi zuria, uraza, kukulua, eskarola, txikoria, orburua, kardua, zerba, erremolatxa, ziazerba, borraja eta apioa.  Berotegian baita uraza, eskarola, txikoria, kukulua, zerba, borraja, ziazerba, mihilua, babarrun motza, babarrun zuri berria, leka luzea eta piper berdea ere.

Marrubi berriak landa daitezke.

Kui, meloi, angurria eta antzekoen azpian lurra kentzeko zerbait jarri.

Azak, apioak eta mihiluak lurreztatu.

Soropila berritzeko edo berria sortzeko erein, bero larririk ez bada.

 

Sustrai lodiak edota errizomak dituzten udaberriko loreak ematen dituzten landare iraunkorrak atera eta banatuz ugaltzeko sasoia da: kala, iris, nartzisoa, zitoria…

 

Arrosondo, hortentsia eta abar ugaltzeko aldaxkak egin.

 

Lehortu eta jaso nahi diren loreak orain moztu, toki ilun eta aireberritzen den batean zintzilika jaso.

 

Haziak jasotzeko ondo lehortu, hondarretan geruzatu eta kanpoan edo toki hotz batean jarri. Geruzatzeko hondarra ez lehortzeko tarteka ureztatu.

 

Hesiak inausi.

 

Fruitu arboletan txertoaren azpiko aldetik sortutako altsumak kendu.

 

Garoa ebakitzeko sasoia da

 

Su egurretarako pagoa botatzeko garaia da.

igandea, 2022ko urriaren 02a
Irteera: Sarrera:
Egutegi biodinamikoa
Asteko lanak

2022ko 39. astea

Irailaren 26tik urriaren 2ra


Aste osoa ILBEHERA.

Aste osoa ILBERRI.


Uda lehor eta beroaren ondorioz uztak aurreratu egin dira. Kuiak jasotzeko garaia: txortena horitzen hasten da, txortena moztu beharrean bi aldetara duen adarra moztu, azala ondo zailtzen utzi eta ondoren, ondo lehortuta dagoenean toki fresko eta ilun batean jaso, lurra kentzeko zerbaiten gainean.

 


Baratzean ereiteko: tipula gorria eta zuria, tipulina, errefautxoa, errukula, uraza, zerba, ziazerba, apioa eta babarrun luzea ere. Berotegiaren babesperako erein: tipulina, baratxuria berdetarako, Daikon arbi zuria, errefautxoa, errukula, uraza, eskarola, txikoria, kukulua, ziazerba, apioa, babarrun zuri berria eta luzokerra.

 

Baratzean landatzeko: Daikon arbi zuria, uraza, kukulua, eskarola, txikoria, orburua, kardua, zerba, erremolatxa, ziazerba, borraja eta apioa.  Berotegian baita uraza, eskarola, txikoria, kukulua, zerba, borraja, ziazerba, mihilua, babarrun motza, babarrun zuri berria, leka luzea eta piper berdea ere.

Marrubi berriak landa daitezke.

Kui, meloi, angurria eta antzekoen azpian lurra kentzeko zerbait jarri.

Azak, apioak eta mihiluak lurreztatu.

Soropila berritzeko edo berria sortzeko erein, bero larririk ez bada.

 

Sustrai lodiak edota errizomak dituzten udaberriko loreak ematen dituzten landare iraunkorrak atera eta banatuz ugaltzeko sasoia da: kala, iris, nartzisoa, zitoria…

 

Arrosondo, hortentsia eta abar ugaltzeko aldaxkak egin.

 

Lehortu eta jaso nahi diren loreak orain moztu, toki ilun eta aireberritzen den batean zintzilika jaso.

 

Haziak jasotzeko ondo lehortu, hondarretan geruzatu eta kanpoan edo toki hotz batean jarri. Geruzatzeko hondarra ez lehortzeko tarteka ureztatu.

 

Hesiak inausi.

 

Fruitu arboletan txertoaren azpiko aldetik sortutako altsumak kendu.

 

Garoa ebakitzeko sasoia da

 

Su egurretarako pagoa botatzeko garaia da.

astelehena, 2022ko urriaren 03a
Irteera: Sarrera:
Egutegi biodinamikoa
Asteko lanak

2022ko 39. astea

Irailaren 26tik urriaren 2ra


Aste osoa ILBEHERA.

Aste osoa ILBERRI.


Uda lehor eta beroaren ondorioz uztak aurreratu egin dira. Kuiak jasotzeko garaia: txortena horitzen hasten da, txortena moztu beharrean bi aldetara duen adarra moztu, azala ondo zailtzen utzi eta ondoren, ondo lehortuta dagoenean toki fresko eta ilun batean jaso, lurra kentzeko zerbaiten gainean.

 


Baratzean ereiteko: tipula gorria eta zuria, tipulina, errefautxoa, errukula, uraza, zerba, ziazerba, apioa eta babarrun luzea ere. Berotegiaren babesperako erein: tipulina, baratxuria berdetarako, Daikon arbi zuria, errefautxoa, errukula, uraza, eskarola, txikoria, kukulua, ziazerba, apioa, babarrun zuri berria eta luzokerra.

 

Baratzean landatzeko: Daikon arbi zuria, uraza, kukulua, eskarola, txikoria, orburua, kardua, zerba, erremolatxa, ziazerba, borraja eta apioa.  Berotegian baita uraza, eskarola, txikoria, kukulua, zerba, borraja, ziazerba, mihilua, babarrun motza, babarrun zuri berria, leka luzea eta piper berdea ere.

Marrubi berriak landa daitezke.

Kui, meloi, angurria eta antzekoen azpian lurra kentzeko zerbait jarri.

Azak, apioak eta mihiluak lurreztatu.

Soropila berritzeko edo berria sortzeko erein, bero larririk ez bada.

 

Sustrai lodiak edota errizomak dituzten udaberriko loreak ematen dituzten landare iraunkorrak atera eta banatuz ugaltzeko sasoia da: kala, iris, nartzisoa, zitoria…

 

Arrosondo, hortentsia eta abar ugaltzeko aldaxkak egin.

 

Lehortu eta jaso nahi diren loreak orain moztu, toki ilun eta aireberritzen den batean zintzilika jaso.

 

Haziak jasotzeko ondo lehortu, hondarretan geruzatu eta kanpoan edo toki hotz batean jarri. Geruzatzeko hondarra ez lehortzeko tarteka ureztatu.

 

Hesiak inausi.

 

Fruitu arboletan txertoaren azpiko aldetik sortutako altsumak kendu.

 

Garoa ebakitzeko sasoia da

 

Su egurretarako pagoa botatzeko garaia da.

Iturria: Euskalmet, AEMET eta Meteo France.
Zurea bidali