Bizi-baratzea

ILARGIA

gaur, 2020ko otsailaren 25a
Irteera: Sarrera:
Egutegi biodinamikoa
desegokia 2020-02-24 15:00 - 2020-02-26 16:00
Asteko lanak

2020ko 9. Astea

Otsailaren 24tik martxoaren 1era


Aste osoa ILGORA

Aste osoa ILBERRI.


Ilarrak eta babak ereiteko sasoia da oraindik. Martxoko ilgoran ere erein daitezke baina aurrea hartzea hobe da. Ilarretan barietate motzak aukeratu, bero handiak baino lehenago loratu eta lekak eman ditzaten.


Baratzean ereiteko: porrua, tipulina, baratxuria freskotarako, uraza, kukulua, zerba, erremolatxa, ziazerba, mihilua, apioa, baba, ilarra, patata, alberginia eta piper berdea eta gorria. Berotegiaren babesperako erein: Daikon arbi zuria, errefautxoa, uraza, kukulua, zerba, erremolatxa, borraja, azenarioa, patata, tomatea, alberjinia, piper berdea eta gorria.

Baratzean landatzeko: udaberriko porrua, tipulina, zainzuria, tipula gorria, udaberriko aza, uraza eta ziazerba. Berotegian baita, tipula gorria, uraza, kukulua eta patata ere.

Udaberrikon laboreak ereiteko sasoia. Gari, olo, garagar, zekale, espelta eta abar. Neurria hartzeko, esaerak hala dio: hazia zabaldu, txapela bota eta txapelapean hamar ale badaude tamainan!

Kardu, apio, eskarola, eta zuritu behar direnak estali, lurrez, paperez...

Luarraren garaia da, ongarriketa sasoia: libre diren sailetan eta zainzuridian, marrubidian eta abar erruz banatu. Luarrarik ez bada, edozein ongarri organiko.

Karea eman. Lehendik ongarrituta dauzkagun sailetan karea behar bada orain eman. Ongarritik karera gutxienez ilargi bat utzi.

Orbeletarako sasoia badoa, bildu behar izanez gero bizkor ibili. Bildu eta jaso azpietarako, baratzean zabaltzeko, luarra harrotzeko eta osatzeko...

Hostoa galtzen duten zuhaitz, arbola eta zuhaixkak landatu.

Su egurretarako eta zuretarako edo materialetarako egur trinkoak moztu.

Kontuz usteltzen diren fruituekin. Jeneralean, gaitzen bat duten adierazle dira, arbolpetik bildu eta, batez ere, luarraren edo simaurraren pilara ez bota, negua epelean non igaro emango genioke gaitzari eta. Ahal den azkarren suari eman.

Bateko eta besteko haziak ereiten hasi. Geruzatuta edo toki hotzeane duki ditugun haziak hazitegian edo mintegian bertan erein. 

Toki hotzean usainduten belarren sustraiak babesteko orbela, luarra edo simaur ondua jarri gainean.

Lorategian edo balkoian, landare ahulak babestu.

Zitrikoak babestuta mantendu.

Fruitu arbolen ongarriketa egin. Enborra eta adar nagusiak karesnez edo kisu-gesalaz zuritu daitezke.

Inausketak egiteko sasoia da. Lehen mugitzen direnekin hasi.

Txertaketak egiteko sasoia da.

 

 

bihar, 2020ko otsailaren 26a
Irteera: Sarrera:
Egutegi biodinamikoa
desegokia 2020-02-24 15:00 - 2020-02-26 16:00
hostoa 2020-02-26 16:00 - 2020-02-28 08:00
Asteko lanak

2020ko 9. Astea

Otsailaren 24tik martxoaren 1era


Aste osoa ILGORA

Aste osoa ILBERRI.


Ilarrak eta babak ereiteko sasoia da oraindik. Martxoko ilgoran ere erein daitezke baina aurrea hartzea hobe da. Ilarretan barietate motzak aukeratu, bero handiak baino lehenago loratu eta lekak eman ditzaten.


Baratzean ereiteko: porrua, tipulina, baratxuria freskotarako, uraza, kukulua, zerba, erremolatxa, ziazerba, mihilua, apioa, baba, ilarra, patata, alberginia eta piper berdea eta gorria. Berotegiaren babesperako erein: Daikon arbi zuria, errefautxoa, uraza, kukulua, zerba, erremolatxa, borraja, azenarioa, patata, tomatea, alberjinia, piper berdea eta gorria.

Baratzean landatzeko: udaberriko porrua, tipulina, zainzuria, tipula gorria, udaberriko aza, uraza eta ziazerba. Berotegian baita, tipula gorria, uraza, kukulua eta patata ere.

Udaberrikon laboreak ereiteko sasoia. Gari, olo, garagar, zekale, espelta eta abar. Neurria hartzeko, esaerak hala dio: hazia zabaldu, txapela bota eta txapelapean hamar ale badaude tamainan!

Kardu, apio, eskarola, eta zuritu behar direnak estali, lurrez, paperez...

Luarraren garaia da, ongarriketa sasoia: libre diren sailetan eta zainzuridian, marrubidian eta abar erruz banatu. Luarrarik ez bada, edozein ongarri organiko.

Karea eman. Lehendik ongarrituta dauzkagun sailetan karea behar bada orain eman. Ongarritik karera gutxienez ilargi bat utzi.

Orbeletarako sasoia badoa, bildu behar izanez gero bizkor ibili. Bildu eta jaso azpietarako, baratzean zabaltzeko, luarra harrotzeko eta osatzeko...

Hostoa galtzen duten zuhaitz, arbola eta zuhaixkak landatu.

Su egurretarako eta zuretarako edo materialetarako egur trinkoak moztu.

Kontuz usteltzen diren fruituekin. Jeneralean, gaitzen bat duten adierazle dira, arbolpetik bildu eta, batez ere, luarraren edo simaurraren pilara ez bota, negua epelean non igaro emango genioke gaitzari eta. Ahal den azkarren suari eman.

Bateko eta besteko haziak ereiten hasi. Geruzatuta edo toki hotzeane duki ditugun haziak hazitegian edo mintegian bertan erein. 

Toki hotzean usainduten belarren sustraiak babesteko orbela, luarra edo simaur ondua jarri gainean.

Lorategian edo balkoian, landare ahulak babestu.

Zitrikoak babestuta mantendu.

Fruitu arbolen ongarriketa egin. Enborra eta adar nagusiak karesnez edo kisu-gesalaz zuritu daitezke.

Inausketak egiteko sasoia da. Lehen mugitzen direnekin hasi.

Txertaketak egiteko sasoia da.

 

 

etzi, 2020ko otsailaren 27a
Irteera: Sarrera:
Egutegi biodinamikoa
hostoa 2020-02-26 16:00 - 2020-02-28 08:00
Asteko lanak

2020ko 9. Astea

Otsailaren 24tik martxoaren 1era


Aste osoa ILGORA

Aste osoa ILBERRI.


Ilarrak eta babak ereiteko sasoia da oraindik. Martxoko ilgoran ere erein daitezke baina aurrea hartzea hobe da. Ilarretan barietate motzak aukeratu, bero handiak baino lehenago loratu eta lekak eman ditzaten.


Baratzean ereiteko: porrua, tipulina, baratxuria freskotarako, uraza, kukulua, zerba, erremolatxa, ziazerba, mihilua, apioa, baba, ilarra, patata, alberginia eta piper berdea eta gorria. Berotegiaren babesperako erein: Daikon arbi zuria, errefautxoa, uraza, kukulua, zerba, erremolatxa, borraja, azenarioa, patata, tomatea, alberjinia, piper berdea eta gorria.

Baratzean landatzeko: udaberriko porrua, tipulina, zainzuria, tipula gorria, udaberriko aza, uraza eta ziazerba. Berotegian baita, tipula gorria, uraza, kukulua eta patata ere.

Udaberrikon laboreak ereiteko sasoia. Gari, olo, garagar, zekale, espelta eta abar. Neurria hartzeko, esaerak hala dio: hazia zabaldu, txapela bota eta txapelapean hamar ale badaude tamainan!

Kardu, apio, eskarola, eta zuritu behar direnak estali, lurrez, paperez...

Luarraren garaia da, ongarriketa sasoia: libre diren sailetan eta zainzuridian, marrubidian eta abar erruz banatu. Luarrarik ez bada, edozein ongarri organiko.

Karea eman. Lehendik ongarrituta dauzkagun sailetan karea behar bada orain eman. Ongarritik karera gutxienez ilargi bat utzi.

Orbeletarako sasoia badoa, bildu behar izanez gero bizkor ibili. Bildu eta jaso azpietarako, baratzean zabaltzeko, luarra harrotzeko eta osatzeko...

Hostoa galtzen duten zuhaitz, arbola eta zuhaixkak landatu.

Su egurretarako eta zuretarako edo materialetarako egur trinkoak moztu.

Kontuz usteltzen diren fruituekin. Jeneralean, gaitzen bat duten adierazle dira, arbolpetik bildu eta, batez ere, luarraren edo simaurraren pilara ez bota, negua epelean non igaro emango genioke gaitzari eta. Ahal den azkarren suari eman.

Bateko eta besteko haziak ereiten hasi. Geruzatuta edo toki hotzeane duki ditugun haziak hazitegian edo mintegian bertan erein. 

Toki hotzean usainduten belarren sustraiak babesteko orbela, luarra edo simaur ondua jarri gainean.

Lorategian edo balkoian, landare ahulak babestu.

Zitrikoak babestuta mantendu.

Fruitu arbolen ongarriketa egin. Enborra eta adar nagusiak karesnez edo kisu-gesalaz zuritu daitezke.

Inausketak egiteko sasoia da. Lehen mugitzen direnekin hasi.

Txertaketak egiteko sasoia da.

 

 

ostirala, 2020ko otsailaren 28a
Irteera: Sarrera:
Egutegi biodinamikoa
hostoa 2020-02-26 16:00 - 2020-02-28 08:00
fruitua 2020-02-28 08:00 - 2020-03-01 08:00
Asteko lanak

2020ko 9. Astea

Otsailaren 24tik martxoaren 1era


Aste osoa ILGORA

Aste osoa ILBERRI.


Ilarrak eta babak ereiteko sasoia da oraindik. Martxoko ilgoran ere erein daitezke baina aurrea hartzea hobe da. Ilarretan barietate motzak aukeratu, bero handiak baino lehenago loratu eta lekak eman ditzaten.


Baratzean ereiteko: porrua, tipulina, baratxuria freskotarako, uraza, kukulua, zerba, erremolatxa, ziazerba, mihilua, apioa, baba, ilarra, patata, alberginia eta piper berdea eta gorria. Berotegiaren babesperako erein: Daikon arbi zuria, errefautxoa, uraza, kukulua, zerba, erremolatxa, borraja, azenarioa, patata, tomatea, alberjinia, piper berdea eta gorria.

Baratzean landatzeko: udaberriko porrua, tipulina, zainzuria, tipula gorria, udaberriko aza, uraza eta ziazerba. Berotegian baita, tipula gorria, uraza, kukulua eta patata ere.

Udaberrikon laboreak ereiteko sasoia. Gari, olo, garagar, zekale, espelta eta abar. Neurria hartzeko, esaerak hala dio: hazia zabaldu, txapela bota eta txapelapean hamar ale badaude tamainan!

Kardu, apio, eskarola, eta zuritu behar direnak estali, lurrez, paperez...

Luarraren garaia da, ongarriketa sasoia: libre diren sailetan eta zainzuridian, marrubidian eta abar erruz banatu. Luarrarik ez bada, edozein ongarri organiko.

Karea eman. Lehendik ongarrituta dauzkagun sailetan karea behar bada orain eman. Ongarritik karera gutxienez ilargi bat utzi.

Orbeletarako sasoia badoa, bildu behar izanez gero bizkor ibili. Bildu eta jaso azpietarako, baratzean zabaltzeko, luarra harrotzeko eta osatzeko...

Hostoa galtzen duten zuhaitz, arbola eta zuhaixkak landatu.

Su egurretarako eta zuretarako edo materialetarako egur trinkoak moztu.

Kontuz usteltzen diren fruituekin. Jeneralean, gaitzen bat duten adierazle dira, arbolpetik bildu eta, batez ere, luarraren edo simaurraren pilara ez bota, negua epelean non igaro emango genioke gaitzari eta. Ahal den azkarren suari eman.

Bateko eta besteko haziak ereiten hasi. Geruzatuta edo toki hotzeane duki ditugun haziak hazitegian edo mintegian bertan erein. 

Toki hotzean usainduten belarren sustraiak babesteko orbela, luarra edo simaur ondua jarri gainean.

Lorategian edo balkoian, landare ahulak babestu.

Zitrikoak babestuta mantendu.

Fruitu arbolen ongarriketa egin. Enborra eta adar nagusiak karesnez edo kisu-gesalaz zuritu daitezke.

Inausketak egiteko sasoia da. Lehen mugitzen direnekin hasi.

Txertaketak egiteko sasoia da.

 

 

larunbata, 2020ko otsailaren 29a
Irteera: Sarrera:
Egutegi biodinamikoa
fruitua 2020-02-28 08:00 - 2020-03-01 08:00
Asteko lanak

2020ko 9. Astea

Otsailaren 24tik martxoaren 1era


Aste osoa ILGORA

Aste osoa ILBERRI.


Ilarrak eta babak ereiteko sasoia da oraindik. Martxoko ilgoran ere erein daitezke baina aurrea hartzea hobe da. Ilarretan barietate motzak aukeratu, bero handiak baino lehenago loratu eta lekak eman ditzaten.


Baratzean ereiteko: porrua, tipulina, baratxuria freskotarako, uraza, kukulua, zerba, erremolatxa, ziazerba, mihilua, apioa, baba, ilarra, patata, alberginia eta piper berdea eta gorria. Berotegiaren babesperako erein: Daikon arbi zuria, errefautxoa, uraza, kukulua, zerba, erremolatxa, borraja, azenarioa, patata, tomatea, alberjinia, piper berdea eta gorria.

Baratzean landatzeko: udaberriko porrua, tipulina, zainzuria, tipula gorria, udaberriko aza, uraza eta ziazerba. Berotegian baita, tipula gorria, uraza, kukulua eta patata ere.

Udaberrikon laboreak ereiteko sasoia. Gari, olo, garagar, zekale, espelta eta abar. Neurria hartzeko, esaerak hala dio: hazia zabaldu, txapela bota eta txapelapean hamar ale badaude tamainan!

Kardu, apio, eskarola, eta zuritu behar direnak estali, lurrez, paperez...

Luarraren garaia da, ongarriketa sasoia: libre diren sailetan eta zainzuridian, marrubidian eta abar erruz banatu. Luarrarik ez bada, edozein ongarri organiko.

Karea eman. Lehendik ongarrituta dauzkagun sailetan karea behar bada orain eman. Ongarritik karera gutxienez ilargi bat utzi.

Orbeletarako sasoia badoa, bildu behar izanez gero bizkor ibili. Bildu eta jaso azpietarako, baratzean zabaltzeko, luarra harrotzeko eta osatzeko...

Hostoa galtzen duten zuhaitz, arbola eta zuhaixkak landatu.

Su egurretarako eta zuretarako edo materialetarako egur trinkoak moztu.

Kontuz usteltzen diren fruituekin. Jeneralean, gaitzen bat duten adierazle dira, arbolpetik bildu eta, batez ere, luarraren edo simaurraren pilara ez bota, negua epelean non igaro emango genioke gaitzari eta. Ahal den azkarren suari eman.

Bateko eta besteko haziak ereiten hasi. Geruzatuta edo toki hotzeane duki ditugun haziak hazitegian edo mintegian bertan erein. 

Toki hotzean usainduten belarren sustraiak babesteko orbela, luarra edo simaur ondua jarri gainean.

Lorategian edo balkoian, landare ahulak babestu.

Zitrikoak babestuta mantendu.

Fruitu arbolen ongarriketa egin. Enborra eta adar nagusiak karesnez edo kisu-gesalaz zuritu daitezke.

Inausketak egiteko sasoia da. Lehen mugitzen direnekin hasi.

Txertaketak egiteko sasoia da.

 

 

igandea, 2020ko martxoaren 01a
Irteera: Sarrera:
Egutegi biodinamikoa
fruitua 2020-02-28 08:00 - 2020-03-01 08:00
sustraia 2020-03-01 08:00 - 2020-03-04 05:00
Asteko lanak

2020ko 9. Astea

Otsailaren 24tik martxoaren 1era


Aste osoa ILGORA

Aste osoa ILBERRI.


Ilarrak eta babak ereiteko sasoia da oraindik. Martxoko ilgoran ere erein daitezke baina aurrea hartzea hobe da. Ilarretan barietate motzak aukeratu, bero handiak baino lehenago loratu eta lekak eman ditzaten.


Baratzean ereiteko: porrua, tipulina, baratxuria freskotarako, uraza, kukulua, zerba, erremolatxa, ziazerba, mihilua, apioa, baba, ilarra, patata, alberginia eta piper berdea eta gorria. Berotegiaren babesperako erein: Daikon arbi zuria, errefautxoa, uraza, kukulua, zerba, erremolatxa, borraja, azenarioa, patata, tomatea, alberjinia, piper berdea eta gorria.

Baratzean landatzeko: udaberriko porrua, tipulina, zainzuria, tipula gorria, udaberriko aza, uraza eta ziazerba. Berotegian baita, tipula gorria, uraza, kukulua eta patata ere.

Udaberrikon laboreak ereiteko sasoia. Gari, olo, garagar, zekale, espelta eta abar. Neurria hartzeko, esaerak hala dio: hazia zabaldu, txapela bota eta txapelapean hamar ale badaude tamainan!

Kardu, apio, eskarola, eta zuritu behar direnak estali, lurrez, paperez...

Luarraren garaia da, ongarriketa sasoia: libre diren sailetan eta zainzuridian, marrubidian eta abar erruz banatu. Luarrarik ez bada, edozein ongarri organiko.

Karea eman. Lehendik ongarrituta dauzkagun sailetan karea behar bada orain eman. Ongarritik karera gutxienez ilargi bat utzi.

Orbeletarako sasoia badoa, bildu behar izanez gero bizkor ibili. Bildu eta jaso azpietarako, baratzean zabaltzeko, luarra harrotzeko eta osatzeko...

Hostoa galtzen duten zuhaitz, arbola eta zuhaixkak landatu.

Su egurretarako eta zuretarako edo materialetarako egur trinkoak moztu.

Kontuz usteltzen diren fruituekin. Jeneralean, gaitzen bat duten adierazle dira, arbolpetik bildu eta, batez ere, luarraren edo simaurraren pilara ez bota, negua epelean non igaro emango genioke gaitzari eta. Ahal den azkarren suari eman.

Bateko eta besteko haziak ereiten hasi. Geruzatuta edo toki hotzeane duki ditugun haziak hazitegian edo mintegian bertan erein. 

Toki hotzean usainduten belarren sustraiak babesteko orbela, luarra edo simaur ondua jarri gainean.

Lorategian edo balkoian, landare ahulak babestu.

Zitrikoak babestuta mantendu.

Fruitu arbolen ongarriketa egin. Enborra eta adar nagusiak karesnez edo kisu-gesalaz zuritu daitezke.

Inausketak egiteko sasoia da. Lehen mugitzen direnekin hasi.

Txertaketak egiteko sasoia da.

 

 

astelehena, 2020ko martxoaren 02a
Irteera: Sarrera:
Egutegi biodinamikoa
sustraia 2020-03-01 08:00 - 2020-03-04 05:00
Asteko lanak

2020ko 9. Astea

Otsailaren 24tik martxoaren 1era


Aste osoa ILGORA

Aste osoa ILBERRI.


Ilarrak eta babak ereiteko sasoia da oraindik. Martxoko ilgoran ere erein daitezke baina aurrea hartzea hobe da. Ilarretan barietate motzak aukeratu, bero handiak baino lehenago loratu eta lekak eman ditzaten.


Baratzean ereiteko: porrua, tipulina, baratxuria freskotarako, uraza, kukulua, zerba, erremolatxa, ziazerba, mihilua, apioa, baba, ilarra, patata, alberginia eta piper berdea eta gorria. Berotegiaren babesperako erein: Daikon arbi zuria, errefautxoa, uraza, kukulua, zerba, erremolatxa, borraja, azenarioa, patata, tomatea, alberjinia, piper berdea eta gorria.

Baratzean landatzeko: udaberriko porrua, tipulina, zainzuria, tipula gorria, udaberriko aza, uraza eta ziazerba. Berotegian baita, tipula gorria, uraza, kukulua eta patata ere.

Udaberrikon laboreak ereiteko sasoia. Gari, olo, garagar, zekale, espelta eta abar. Neurria hartzeko, esaerak hala dio: hazia zabaldu, txapela bota eta txapelapean hamar ale badaude tamainan!

Kardu, apio, eskarola, eta zuritu behar direnak estali, lurrez, paperez...

Luarraren garaia da, ongarriketa sasoia: libre diren sailetan eta zainzuridian, marrubidian eta abar erruz banatu. Luarrarik ez bada, edozein ongarri organiko.

Karea eman. Lehendik ongarrituta dauzkagun sailetan karea behar bada orain eman. Ongarritik karera gutxienez ilargi bat utzi.

Orbeletarako sasoia badoa, bildu behar izanez gero bizkor ibili. Bildu eta jaso azpietarako, baratzean zabaltzeko, luarra harrotzeko eta osatzeko...

Hostoa galtzen duten zuhaitz, arbola eta zuhaixkak landatu.

Su egurretarako eta zuretarako edo materialetarako egur trinkoak moztu.

Kontuz usteltzen diren fruituekin. Jeneralean, gaitzen bat duten adierazle dira, arbolpetik bildu eta, batez ere, luarraren edo simaurraren pilara ez bota, negua epelean non igaro emango genioke gaitzari eta. Ahal den azkarren suari eman.

Bateko eta besteko haziak ereiten hasi. Geruzatuta edo toki hotzeane duki ditugun haziak hazitegian edo mintegian bertan erein. 

Toki hotzean usainduten belarren sustraiak babesteko orbela, luarra edo simaur ondua jarri gainean.

Lorategian edo balkoian, landare ahulak babestu.

Zitrikoak babestuta mantendu.

Fruitu arbolen ongarriketa egin. Enborra eta adar nagusiak karesnez edo kisu-gesalaz zuritu daitezke.

Inausketak egiteko sasoia da. Lehen mugitzen direnekin hasi.

Txertaketak egiteko sasoia da.

 

 

Iturria: Euskalmet, AEMET eta Meteo France.
Zurea bidali