Bizi-baratzea

ILARGIA

gaur, 2019ko azaroaren 20a
Irteera: Sarrera:
Egutegi biodinamikoa
fruitua 2019-11-19 00:00 - 2019-11-21 19:00
Asteko lanak

2019ko 47. astea

Azaroaren 18tik  azaroaren 24ra.


Aste osoa ILBEHERA.

Aste osoa ILZAHAR.


Jaso nahi ditugun fruituak biltzeko sasoia da. Kiwiak, sagarrak, kuiak eta abar bildu eta toki ilun, fresko eta, batez ere, haizeberritzen den batean jaso. Azken baldintza hau oso garrantzitsua da ahalik eta luzeen iraun dezaten.


Baratzean ereiteko: porrua, tipulina, baratxuri freskoa eta burutarako, udaberriko aza, uraza, baba  eta ilarra. Berotegiaren babesperako erein: porrua, tipulina, tipula gorria, baratxuri freskoa, Daikon arbi zuria, errefautxoa, errukula, uraza, kukulua, zerba, ziazerba, baba eta ilarra.

Baratzean landatzeko: zainzuria. Berotegian baita, tipulina, azalorea, brokulia, uraza, eskarola, kukulua, zerba eta ziazerba ere.

Kuiak bildu eta jasotzeko sasoia hemen da. Izotz beldurra bada jaso. Beti txorten eta guzti. Txortena zimeltzen denean bera erakusten ari da jasotzeko pronto dagoela.

Kardu, apio, eskarola, eta zuritu behar direnak estali, lurrez, paperez...

Ongarri berdea erein: oloa, zekalea, zalkea edo txilarra edo txirta...

Laboreak ereiteko sasoia da: garia, garagarra, oloa, zekalea eta abar.

Luarraren garaia da, ongarriketa sasoi nagusia: libre diren sailetan eta zainzuridian, marrubidian eta abar erruz banatu. Luarrarik ez bada, edozein ongarri organiko.

Azpitarako inaurkinaren sasoia: garoa, ira, iratzea, iriztorra, inistorra... Orbela ere jasotzen hasi daiteke.

Hostoa galtzen duten zuhaitz eta zuhaixkak landatzen hasi.

Kontuz usteltzen diren fruituekin. Jeneralean, gaitzen bat duten adierazle dira, arbolpetik bildu eta, batez ere, luarraren edo simaurraren pilara ez bota, negua epelean non igaro emango genioke gaitzari eta. Ahal den azkarren suari eman.

Bateko eta besteko haziak jaso. Hazi txikiak lehortu eta handiak hondarretan geruzatu. Nolahai ere, kanpoan edo toki hotzean eduki.

Neguan eta udaberrian loratzeko nahi ditugun sasoiko landareak landatu: bitxiloreak, bioletak, biolak, Sanjose loreak, dragoi-muturrak...

Udaberrian loratuko diren erraboilak (lilipa edo nartzisoa, hiazintoa, idi-bihotza, azpelarra...) landatu.

Peoniak ipurditik atera, banatu eta landatu.

Mizpirak bildu eta purikatzen utzi.

 

 

bihar, 2019ko azaroaren 21a
Irteera: Sarrera:
Egutegi biodinamikoa
fruitua 2019-11-19 00:00 - 2019-11-21 19:00
sustraia 2019-11-21 19:00 - 2019-11-23 00:00
Asteko lanak

2019ko 47. astea

Azaroaren 18tik  azaroaren 24ra.


Aste osoa ILBEHERA.

Aste osoa ILZAHAR.


Jaso nahi ditugun fruituak biltzeko sasoia da. Kiwiak, sagarrak, kuiak eta abar bildu eta toki ilun, fresko eta, batez ere, haizeberritzen den batean jaso. Azken baldintza hau oso garrantzitsua da ahalik eta luzeen iraun dezaten.


Baratzean ereiteko: porrua, tipulina, baratxuri freskoa eta burutarako, udaberriko aza, uraza, baba  eta ilarra. Berotegiaren babesperako erein: porrua, tipulina, tipula gorria, baratxuri freskoa, Daikon arbi zuria, errefautxoa, errukula, uraza, kukulua, zerba, ziazerba, baba eta ilarra.

Baratzean landatzeko: zainzuria. Berotegian baita, tipulina, azalorea, brokulia, uraza, eskarola, kukulua, zerba eta ziazerba ere.

Kuiak bildu eta jasotzeko sasoia hemen da. Izotz beldurra bada jaso. Beti txorten eta guzti. Txortena zimeltzen denean bera erakusten ari da jasotzeko pronto dagoela.

Kardu, apio, eskarola, eta zuritu behar direnak estali, lurrez, paperez...

Ongarri berdea erein: oloa, zekalea, zalkea edo txilarra edo txirta...

Laboreak ereiteko sasoia da: garia, garagarra, oloa, zekalea eta abar.

Luarraren garaia da, ongarriketa sasoi nagusia: libre diren sailetan eta zainzuridian, marrubidian eta abar erruz banatu. Luarrarik ez bada, edozein ongarri organiko.

Azpitarako inaurkinaren sasoia: garoa, ira, iratzea, iriztorra, inistorra... Orbela ere jasotzen hasi daiteke.

Hostoa galtzen duten zuhaitz eta zuhaixkak landatzen hasi.

Kontuz usteltzen diren fruituekin. Jeneralean, gaitzen bat duten adierazle dira, arbolpetik bildu eta, batez ere, luarraren edo simaurraren pilara ez bota, negua epelean non igaro emango genioke gaitzari eta. Ahal den azkarren suari eman.

Bateko eta besteko haziak jaso. Hazi txikiak lehortu eta handiak hondarretan geruzatu. Nolahai ere, kanpoan edo toki hotzean eduki.

Neguan eta udaberrian loratzeko nahi ditugun sasoiko landareak landatu: bitxiloreak, bioletak, biolak, Sanjose loreak, dragoi-muturrak...

Udaberrian loratuko diren erraboilak (lilipa edo nartzisoa, hiazintoa, idi-bihotza, azpelarra...) landatu.

Peoniak ipurditik atera, banatu eta landatu.

Mizpirak bildu eta purikatzen utzi.

 

 

etzi, 2019ko azaroaren 22a
Irteera: Sarrera:
Egutegi biodinamikoa
sustraia 2019-11-21 19:00 - 2019-11-23 00:00
Asteko lanak

2019ko 47. astea

Azaroaren 18tik  azaroaren 24ra.


Aste osoa ILBEHERA.

Aste osoa ILZAHAR.


Jaso nahi ditugun fruituak biltzeko sasoia da. Kiwiak, sagarrak, kuiak eta abar bildu eta toki ilun, fresko eta, batez ere, haizeberritzen den batean jaso. Azken baldintza hau oso garrantzitsua da ahalik eta luzeen iraun dezaten.


Baratzean ereiteko: porrua, tipulina, baratxuri freskoa eta burutarako, udaberriko aza, uraza, baba  eta ilarra. Berotegiaren babesperako erein: porrua, tipulina, tipula gorria, baratxuri freskoa, Daikon arbi zuria, errefautxoa, errukula, uraza, kukulua, zerba, ziazerba, baba eta ilarra.

Baratzean landatzeko: zainzuria. Berotegian baita, tipulina, azalorea, brokulia, uraza, eskarola, kukulua, zerba eta ziazerba ere.

Kuiak bildu eta jasotzeko sasoia hemen da. Izotz beldurra bada jaso. Beti txorten eta guzti. Txortena zimeltzen denean bera erakusten ari da jasotzeko pronto dagoela.

Kardu, apio, eskarola, eta zuritu behar direnak estali, lurrez, paperez...

Ongarri berdea erein: oloa, zekalea, zalkea edo txilarra edo txirta...

Laboreak ereiteko sasoia da: garia, garagarra, oloa, zekalea eta abar.

Luarraren garaia da, ongarriketa sasoi nagusia: libre diren sailetan eta zainzuridian, marrubidian eta abar erruz banatu. Luarrarik ez bada, edozein ongarri organiko.

Azpitarako inaurkinaren sasoia: garoa, ira, iratzea, iriztorra, inistorra... Orbela ere jasotzen hasi daiteke.

Hostoa galtzen duten zuhaitz eta zuhaixkak landatzen hasi.

Kontuz usteltzen diren fruituekin. Jeneralean, gaitzen bat duten adierazle dira, arbolpetik bildu eta, batez ere, luarraren edo simaurraren pilara ez bota, negua epelean non igaro emango genioke gaitzari eta. Ahal den azkarren suari eman.

Bateko eta besteko haziak jaso. Hazi txikiak lehortu eta handiak hondarretan geruzatu. Nolahai ere, kanpoan edo toki hotzean eduki.

Neguan eta udaberrian loratzeko nahi ditugun sasoiko landareak landatu: bitxiloreak, bioletak, biolak, Sanjose loreak, dragoi-muturrak...

Udaberrian loratuko diren erraboilak (lilipa edo nartzisoa, hiazintoa, idi-bihotza, azpelarra...) landatu.

Peoniak ipurditik atera, banatu eta landatu.

Mizpirak bildu eta purikatzen utzi.

 

 

larunbata, 2019ko azaroaren 23a
Irteera: Sarrera:
Egutegi biodinamikoa
sustraia 2019-11-21 19:00 - 2019-11-23 00:00
desegokia 2019-11-23 00:00 - 2019-11-25 00:00
Asteko lanak

2019ko 47. astea

Azaroaren 18tik  azaroaren 24ra.


Aste osoa ILBEHERA.

Aste osoa ILZAHAR.


Jaso nahi ditugun fruituak biltzeko sasoia da. Kiwiak, sagarrak, kuiak eta abar bildu eta toki ilun, fresko eta, batez ere, haizeberritzen den batean jaso. Azken baldintza hau oso garrantzitsua da ahalik eta luzeen iraun dezaten.


Baratzean ereiteko: porrua, tipulina, baratxuri freskoa eta burutarako, udaberriko aza, uraza, baba  eta ilarra. Berotegiaren babesperako erein: porrua, tipulina, tipula gorria, baratxuri freskoa, Daikon arbi zuria, errefautxoa, errukula, uraza, kukulua, zerba, ziazerba, baba eta ilarra.

Baratzean landatzeko: zainzuria. Berotegian baita, tipulina, azalorea, brokulia, uraza, eskarola, kukulua, zerba eta ziazerba ere.

Kuiak bildu eta jasotzeko sasoia hemen da. Izotz beldurra bada jaso. Beti txorten eta guzti. Txortena zimeltzen denean bera erakusten ari da jasotzeko pronto dagoela.

Kardu, apio, eskarola, eta zuritu behar direnak estali, lurrez, paperez...

Ongarri berdea erein: oloa, zekalea, zalkea edo txilarra edo txirta...

Laboreak ereiteko sasoia da: garia, garagarra, oloa, zekalea eta abar.

Luarraren garaia da, ongarriketa sasoi nagusia: libre diren sailetan eta zainzuridian, marrubidian eta abar erruz banatu. Luarrarik ez bada, edozein ongarri organiko.

Azpitarako inaurkinaren sasoia: garoa, ira, iratzea, iriztorra, inistorra... Orbela ere jasotzen hasi daiteke.

Hostoa galtzen duten zuhaitz eta zuhaixkak landatzen hasi.

Kontuz usteltzen diren fruituekin. Jeneralean, gaitzen bat duten adierazle dira, arbolpetik bildu eta, batez ere, luarraren edo simaurraren pilara ez bota, negua epelean non igaro emango genioke gaitzari eta. Ahal den azkarren suari eman.

Bateko eta besteko haziak jaso. Hazi txikiak lehortu eta handiak hondarretan geruzatu. Nolahai ere, kanpoan edo toki hotzean eduki.

Neguan eta udaberrian loratzeko nahi ditugun sasoiko landareak landatu: bitxiloreak, bioletak, biolak, Sanjose loreak, dragoi-muturrak...

Udaberrian loratuko diren erraboilak (lilipa edo nartzisoa, hiazintoa, idi-bihotza, azpelarra...) landatu.

Peoniak ipurditik atera, banatu eta landatu.

Mizpirak bildu eta purikatzen utzi.

 

 

igandea, 2019ko azaroaren 24a
Irteera: Sarrera:
Egutegi biodinamikoa
desegokia 2019-11-23 00:00 - 2019-11-25 00:00
Asteko lanak

2019ko 47. astea

Azaroaren 18tik  azaroaren 24ra.


Aste osoa ILBEHERA.

Aste osoa ILZAHAR.


Jaso nahi ditugun fruituak biltzeko sasoia da. Kiwiak, sagarrak, kuiak eta abar bildu eta toki ilun, fresko eta, batez ere, haizeberritzen den batean jaso. Azken baldintza hau oso garrantzitsua da ahalik eta luzeen iraun dezaten.


Baratzean ereiteko: porrua, tipulina, baratxuri freskoa eta burutarako, udaberriko aza, uraza, baba  eta ilarra. Berotegiaren babesperako erein: porrua, tipulina, tipula gorria, baratxuri freskoa, Daikon arbi zuria, errefautxoa, errukula, uraza, kukulua, zerba, ziazerba, baba eta ilarra.

Baratzean landatzeko: zainzuria. Berotegian baita, tipulina, azalorea, brokulia, uraza, eskarola, kukulua, zerba eta ziazerba ere.

Kuiak bildu eta jasotzeko sasoia hemen da. Izotz beldurra bada jaso. Beti txorten eta guzti. Txortena zimeltzen denean bera erakusten ari da jasotzeko pronto dagoela.

Kardu, apio, eskarola, eta zuritu behar direnak estali, lurrez, paperez...

Ongarri berdea erein: oloa, zekalea, zalkea edo txilarra edo txirta...

Laboreak ereiteko sasoia da: garia, garagarra, oloa, zekalea eta abar.

Luarraren garaia da, ongarriketa sasoi nagusia: libre diren sailetan eta zainzuridian, marrubidian eta abar erruz banatu. Luarrarik ez bada, edozein ongarri organiko.

Azpitarako inaurkinaren sasoia: garoa, ira, iratzea, iriztorra, inistorra... Orbela ere jasotzen hasi daiteke.

Hostoa galtzen duten zuhaitz eta zuhaixkak landatzen hasi.

Kontuz usteltzen diren fruituekin. Jeneralean, gaitzen bat duten adierazle dira, arbolpetik bildu eta, batez ere, luarraren edo simaurraren pilara ez bota, negua epelean non igaro emango genioke gaitzari eta. Ahal den azkarren suari eman.

Bateko eta besteko haziak jaso. Hazi txikiak lehortu eta handiak hondarretan geruzatu. Nolahai ere, kanpoan edo toki hotzean eduki.

Neguan eta udaberrian loratzeko nahi ditugun sasoiko landareak landatu: bitxiloreak, bioletak, biolak, Sanjose loreak, dragoi-muturrak...

Udaberrian loratuko diren erraboilak (lilipa edo nartzisoa, hiazintoa, idi-bihotza, azpelarra...) landatu.

Peoniak ipurditik atera, banatu eta landatu.

Mizpirak bildu eta purikatzen utzi.

 

 

astelehena, 2019ko azaroaren 25a
Irteera: Sarrera:
Egutegi biodinamikoa
desegokia 2019-11-23 00:00 - 2019-11-25 00:00
lorea 2019-11-25 00:00 - 2019-11-26 00:00
Asteko lanak

2019ko 47. astea

Azaroaren 18tik  azaroaren 24ra.


Aste osoa ILBEHERA.

Aste osoa ILZAHAR.


Jaso nahi ditugun fruituak biltzeko sasoia da. Kiwiak, sagarrak, kuiak eta abar bildu eta toki ilun, fresko eta, batez ere, haizeberritzen den batean jaso. Azken baldintza hau oso garrantzitsua da ahalik eta luzeen iraun dezaten.


Baratzean ereiteko: porrua, tipulina, baratxuri freskoa eta burutarako, udaberriko aza, uraza, baba  eta ilarra. Berotegiaren babesperako erein: porrua, tipulina, tipula gorria, baratxuri freskoa, Daikon arbi zuria, errefautxoa, errukula, uraza, kukulua, zerba, ziazerba, baba eta ilarra.

Baratzean landatzeko: zainzuria. Berotegian baita, tipulina, azalorea, brokulia, uraza, eskarola, kukulua, zerba eta ziazerba ere.

Kuiak bildu eta jasotzeko sasoia hemen da. Izotz beldurra bada jaso. Beti txorten eta guzti. Txortena zimeltzen denean bera erakusten ari da jasotzeko pronto dagoela.

Kardu, apio, eskarola, eta zuritu behar direnak estali, lurrez, paperez...

Ongarri berdea erein: oloa, zekalea, zalkea edo txilarra edo txirta...

Laboreak ereiteko sasoia da: garia, garagarra, oloa, zekalea eta abar.

Luarraren garaia da, ongarriketa sasoi nagusia: libre diren sailetan eta zainzuridian, marrubidian eta abar erruz banatu. Luarrarik ez bada, edozein ongarri organiko.

Azpitarako inaurkinaren sasoia: garoa, ira, iratzea, iriztorra, inistorra... Orbela ere jasotzen hasi daiteke.

Hostoa galtzen duten zuhaitz eta zuhaixkak landatzen hasi.

Kontuz usteltzen diren fruituekin. Jeneralean, gaitzen bat duten adierazle dira, arbolpetik bildu eta, batez ere, luarraren edo simaurraren pilara ez bota, negua epelean non igaro emango genioke gaitzari eta. Ahal den azkarren suari eman.

Bateko eta besteko haziak jaso. Hazi txikiak lehortu eta handiak hondarretan geruzatu. Nolahai ere, kanpoan edo toki hotzean eduki.

Neguan eta udaberrian loratzeko nahi ditugun sasoiko landareak landatu: bitxiloreak, bioletak, biolak, Sanjose loreak, dragoi-muturrak...

Udaberrian loratuko diren erraboilak (lilipa edo nartzisoa, hiazintoa, idi-bihotza, azpelarra...) landatu.

Peoniak ipurditik atera, banatu eta landatu.

Mizpirak bildu eta purikatzen utzi.

 

 

asteartea, 2019ko azaroaren 26a
Irteera: Sarrera:
Egutegi biodinamikoa
lorea 2019-11-25 00:00 - 2019-11-26 00:00
hostoa 2019-11-26 00:00 - 2019-11-28 00:00
Asteko lanak

2019ko 47. astea

Azaroaren 18tik  azaroaren 24ra.


Aste osoa ILBEHERA.

Aste osoa ILZAHAR.


Jaso nahi ditugun fruituak biltzeko sasoia da. Kiwiak, sagarrak, kuiak eta abar bildu eta toki ilun, fresko eta, batez ere, haizeberritzen den batean jaso. Azken baldintza hau oso garrantzitsua da ahalik eta luzeen iraun dezaten.


Baratzean ereiteko: porrua, tipulina, baratxuri freskoa eta burutarako, udaberriko aza, uraza, baba  eta ilarra. Berotegiaren babesperako erein: porrua, tipulina, tipula gorria, baratxuri freskoa, Daikon arbi zuria, errefautxoa, errukula, uraza, kukulua, zerba, ziazerba, baba eta ilarra.

Baratzean landatzeko: zainzuria. Berotegian baita, tipulina, azalorea, brokulia, uraza, eskarola, kukulua, zerba eta ziazerba ere.

Kuiak bildu eta jasotzeko sasoia hemen da. Izotz beldurra bada jaso. Beti txorten eta guzti. Txortena zimeltzen denean bera erakusten ari da jasotzeko pronto dagoela.

Kardu, apio, eskarola, eta zuritu behar direnak estali, lurrez, paperez...

Ongarri berdea erein: oloa, zekalea, zalkea edo txilarra edo txirta...

Laboreak ereiteko sasoia da: garia, garagarra, oloa, zekalea eta abar.

Luarraren garaia da, ongarriketa sasoi nagusia: libre diren sailetan eta zainzuridian, marrubidian eta abar erruz banatu. Luarrarik ez bada, edozein ongarri organiko.

Azpitarako inaurkinaren sasoia: garoa, ira, iratzea, iriztorra, inistorra... Orbela ere jasotzen hasi daiteke.

Hostoa galtzen duten zuhaitz eta zuhaixkak landatzen hasi.

Kontuz usteltzen diren fruituekin. Jeneralean, gaitzen bat duten adierazle dira, arbolpetik bildu eta, batez ere, luarraren edo simaurraren pilara ez bota, negua epelean non igaro emango genioke gaitzari eta. Ahal den azkarren suari eman.

Bateko eta besteko haziak jaso. Hazi txikiak lehortu eta handiak hondarretan geruzatu. Nolahai ere, kanpoan edo toki hotzean eduki.

Neguan eta udaberrian loratzeko nahi ditugun sasoiko landareak landatu: bitxiloreak, bioletak, biolak, Sanjose loreak, dragoi-muturrak...

Udaberrian loratuko diren erraboilak (lilipa edo nartzisoa, hiazintoa, idi-bihotza, azpelarra...) landatu.

Peoniak ipurditik atera, banatu eta landatu.

Mizpirak bildu eta purikatzen utzi.

 

 

Iturria: Euskalmet, AEMET eta Meteo France.
Zurea bidali