Basabehixek esan auen, arran bete lasto Santo Domingo pasau arte gordetako (maiatzaren hamabia).

Emakumezko sortzaile eta ekoizleen plaza

2019an sortu zuten lau emakume sortzailek Dinagu kolektiboa. “Sortzaileon eta ekoizle txikien lana bakartia izaten da askotan: bakoitzak bere proiektua du, etxean edo lursailean aritzen gara lanean, postua bakarka jartzen dugu…”, azaldu du Leire Aiartzaguena Bravo sortzaileak. Hain zuzen ‘bakardade’ horri buelta eman eta elkarlana eta saretzea bultzatzeko helburuarekin sortu zuten Dinagu.

Garazi Zabaleta
Garazi Zabaleta

2016tik ARGIAn astero esperientzia baten berri ematen du.


2025eko azaroaren 10a
Mundu bizigarriago bat eta bizitza gozagarriago bat egunero lantzen dugunon komunitateak eusten dugu Bizi Baratzea. Horregatik jartzen ditugu sarean eduki denak libre, Lurrari begiratzen eta entzuten diogunak gero eta gehiago izan gaitezen. Batu komunitatera. EGIN BIZI BARATZEAKOA.

Herriz herri ‘Nomadak gaitun!’ izenarekin antolatzen dituzten azokak dira Dinagu kolektiboaren ildo garrantzitsuenetako bat: “Sortzaile eta ekoizleontzat garrantzi handiko tokiak dira azokak, baina askotan bigarren mailako ekimen gisa hartzen dira”, nabarmendu du Aiartzaguenak. Izan ere, herriko festetan, edo urteko egun berezietan, gehigarri gisa antolatzen dira azoka asko, eta parte hartzen dutenekiko zaintza handiegirik gabe, zenbait kasutan. “Prekarietatetik ere asko izaten dute, batzuetan: eguraldi txarrarekin aurrera egiten da, karpa zure kontu doa, edo festa herriko erdigunean dago eta azoka bazter batean”.

Horren aurrean, sortzaileak eta ekoizleak protagonista eta erdigune izango diren azoka abiatu zuten Dinagu kolektibotik. Lehena 2021ean egin zuten Azpeitiko merkatu plazan, eta gerora etorri dira Egiako Teila Fabrikakoa, Gernikako Astrakoa, Hendaiako Borderline fabrikakoa, Sarako Usopopekoa… “Azpeitiko azokan hasi zen emakumezko sortzaileen eta nekazarien elkarlana, ohartu baikinen bion bidea oso antzekoa zela”, dio. Lazkaoko Biziolan eginen dute hurrengo azoka, abenduaren 13an eta 14an.

Azokaz azoka, postu anitzak

Azoka bakoitzean produktuen aniztasuna eskaintzen saiatzen dira kolektibotik. Ilustrazioa, bitxiak, osagarriak, kosmetika naturala, zeramika eta bestelako postuak izaten dira azoketan sortzaileen aldetik, eta elikagaietan, berriz, ogia, esnekiak, barazkiak, kontserbak, pasta, haragia eta beste zenbait produktu. “Ahal dugun neurrian, saiatzen gara asteko menu osoa osatzeko saskia eskaintzen azoketan”, dio. Eta, azoka berean produktuak asko ez errepikatzea ere bilatzen dute: “Azoka anitzak bultzatu nahi ditugu, alegia, produktu beraren lau postu ez izatea azoka bakarrean, ez errepikatzea”.

Aiartzaguenak nabarmendu du oso erantzun ona izan dutela orain arteko bidean, eta kontsumitzaileak, gainera, erostera hurbiltzen direla azoketara. “Azkeneko aldian laborari bat lehenengoz etorri zen Dinaguren azokara, eta harrituta zegoen, oso pozik, ia dena saldu eta postua hutsa zuelako”. Aurrera begira, kolektiboa formalizatu eta kideei tailerrak eta bestelako proposamenak eskaintzea nahi lukete, baina pixkanaka doaz. Momentuz, udalei eta bestelako entitateei azoka antolatzeko zerbitzua eskaintzen diete Dinagutik.

Kosmetika solidoa, modu artisauan egina
2025-11-01 | Garazi Zabaleta
Txikitako oroitzapenak gogoan ditu Leire Uriel Molinak, amonarekin landareak biltzera ateratzen zirenekoak. Nük Natura proiektuaren sortzailea da Baztango (Nafarroa) bizilaguna, eta kontatzen duenez, txikitako bizipenek... (+)
Basoaren aldeko basogintza, animalia trakzioarekin
2025-10-27 | Garazi Zabaleta
Oñatiko hiru gaztek sortu zuten 2024an Lorran proiektua, baso lanak filosofia jakin batekin egiteko asmoz. “Basogintza jasangarri baten aldeko zerbitzuak eskaintzen ditugu Lorran proiektutik. Arreta... (+)
“Klima mediterraneoan belarra izateko asko mugitu behar ditugu oiloak”
2025-10-20 | Garazi Zabaleta
Hamarkada pasatxoko ibilbidea du San Martin Unxen kokatuta dagoen Guneko proiektuak. 2013tik arrautzak ekoizten dituzte Mikel eta Igor Olite anaiek, eredu ekologikoan. “Aiton-amonak herrikoak ziren,... (+)
Gertukoari eta ekologikoari tokia egiten dion denda berria Ea herrian
2025-10-13 | Garazi Zabaleta
Maiatzean zabaldu zituen ateak Eako Berton dendak. Iñaki Biteri eta Iratxe Arriola dira proiektu honen atzean dauden kideak, eta diotenez, aspaldian zuten denda irekitzeko ideia... (+)
“Hemengo barietateetan ez da sailkatze lanik egin jateko sagarrak ukaiteko”
2025-10-06 | Garazi Zabaleta
Baigorriko pentzeetan jateko sagarrak ekoizten ditu Elena Aguerre laborariak. Lekorneko Garroa etxaldean barazkigintza ekologikoan luze aritua zen, baina 2022-2023ko neguan Baigorrira lekualdatu eta proiektu berria... (+)
gora