Babak esan omen zuen: txikia banintzen, handia banintzen, apirilean lorea nintzen

Bizi-baratzea

Hostoen eguna (09:00ak arte)
Gaurko hitza
Belaundu
:  Landare baten adarra okertu, makurtu eta, zati batean, lurpean sartu,... [+]
BIZI BARATZEA Buletina jaso nahi dut

JAKINGAIAK  >  Bestelakoak

2018-04-22 | Jakoba Errekondo

Laboreekin egiten diren ardoetara itzuliz, ezker-aihena (Humulus lupulus) kontserbatzaile eta dasta mikatzaren eransle dute. Laboreak eta ezker-aihena uztartzeak makina bat zurrustada gozo sortua du, kurka-kurka, batik bat garagardoaren herrialdeetan. Lagun batek azaldu berri dizkit Belgikan egiten den Lambic gari-garagardoaren istorioxkak, eta arreta piztu dit.

Gari arrunta (Triticum aestivum) eta garagarra (Hordeum vulgare), bi labore horiekin egiten den ardo ezagunenetakoa da Lambic delako hori: %30-50 gari... + gehiago irakurri

2018-04-15 | Jakoba Errekondo

Gure etxean ezker-aihena izenarekin ezagutu genuen (Humulus lupulus). Izan ere, makina bat ezker-aihen landu da gure herriko errioaren erriberatan, garagardogintza hedatu zenarekin batera. Otsaihena, zerbeza-lorea, zerbeza-landarea, bier-belarra eta ezker-belarra ere deitzen zaiola ikasi dugu. Orain jende gehienak lupulua deitzen dio. Ez dakit lehendabizikoz nork deituko zuen lupulu; idatziz, behintzat, hiztegi eta izendegi modernoetan jasoa ikusi dut, zaharrenak 1984ko UZEIren Biologia 1 izendegia eta 1985eko Araba,... + gehiago irakurri

2018-04-01

Udaberriak ekarri dit gaia sudurraren aurrera. New Yorkeko ikerketa gune desberdinetan lan egiten zuten C. Bushdid, M. O. Magnasco, L.B. Vosshall eta A. Keller zientzialariek 2014ko martxoan “Science Magazine”

+ gehiago irakurri
2018-01-14 | Jakoba Errekondo

Urte arteko egun xelebreak amaitu dira, lurretik sortutakoetatik jan eta edan batean osatzen diren egunak. Hobebeharrez, onenetik onenera janedan ere. Ustez. Kaba eta xanpain botila astunak erraz dantzatzen dira. Gaur egun

+ gehiago irakurri
2017-05-28 | Jakoba Errekondo
2017-05-21 | Jakoba Errekondo
2017-05-07 | Jakoba Errekondo
2017-04-30 | Jakoba Errekondo