Bizitza baratze bat da, lurpetik azaleratu ezazu Baratzezainen esaera

Bizi-baratzea

Loreen eguna (00:00ak arte)
Gaurko hitza
Egutera
:  Eguzkiak jotzen duen aldea. Ospelaren edo laiotzaren alderantzizkoa.
BIZI BARATZEA Buletina jaso nahi dut

ILARGIA

gaur, 2017ko abenduaren 15a
Irteera: Sarrera:
Egutegi biodinamikoa
lorea 2017-12-14 10:00 - 2017-12-16 00:00
Asteko lanak

2017ko 50. astea

Abenduaren 11tik Abenduaren 17era.


Aste osoa ILBEHERA

Aste osoa ILZAHAR.

 

Fruitu arboletan geratzen diren fruitu hondarrak bildu. Hotzak pasa ditu dagoenerako eta aurretik bilduak digutunak baino gozoagoak egongo dira. Aieka txarretik, ez dute luze izaungo, azkar jan beharko dira.


Baratzean ereiteko: laboreak (olo, gari, zekale, garagar...), porrua, baratxuria, udaberriko aza, uraza, baba eta ilarra. Berotegiaren babesperako erein daitezke: porrua, tipula gorria, baratxuria, errefautxoa, errukula, uraza, kukulua, ziazerba, baba eta ilarra.

Berotegian ereiteko: patata. Landatzeko: tipulina, uraza, kukulua eta ziazerba ere.

Zuritu nahi diren karduak estali daitezke. Baita eskarolak ere, estalki bat ipiniz edo hostoak jaso eta motots batean lotuz. Hiru bat aste beharko dute zuritzeko. Kontuz barraskilo eta bareekin, bildu-estali horietan ederki babestuko baitira, eta gozo-gozoan jan. Euri asko ari badu usteltzeko arriskua ere kontutan izan.

Libre diren sailetan ondutako ongarria zabaldu daiteke: simaurra, satsa, luarra edo konposta, zizare-lurra... Oraindik lurra erabat hoztu gabe dago eta emandakoa ederki bereganatuko du. Neguan edo udaberrian jarriko ditugun landareen premia asetuko du.

Neguko erreboilak landatzeko azken aukera: idi-bihotza edo tulipa, hiazintoa, lilipa edo nartzisoa, irisa, fresia, azpelarra, eta abar

Soropila ongarritzeko garaia da. Urte osorako oinarrizko ongarri organikoa orain eman.

Hotzarekin sufrituko duten landareak babestu. Adibidez, palmondoak hostajea bil-bil eginda jarri.

Lorontzietan ditugun landareak babestu hotza etorri aurretik. Aterpe batera eraman edo estalki bat moldatu.

Zitrikoak bezala, hotzarekin sufritu dezaketen fruitu arbolak babestu.

Fruitu arbolei karesnea eman. Kare bizia uretan urtu eta hil egingo da. Esnea, errautsa, buztin hautsa edota behi-kaka nahasi dakioke. Denak edo aukeran nahi dituzunak. Euririk ez den egunen batean eman, enborrean eta adar nagusietan. Nahi izanez gero aurrez zepillo zakar batekin garbitu. Ondo margotu.

Arbolean geratzen diren usteldutako fruituak bildu eta erre. Neguan gaitzaren arrastoak beregan jasotzen dituzte eta hurrengo urtean gaitza bera zabaltzeko bidea dira.

Txertakak edo mentu-oinak sortzeko erabiliko ditugun haziak emango dituzten fruitu arbola basaken edo makatzen fruituak bildu: sagar makatza edo sagarmina, maaltza edo udare-makatza, elorri beltza, etab. Bildu eta xabal-xabal eginda jarri fruitu aleak usteldu daitezen. Usteldu ahala, haziak kendu eta lehenxeago esan bezala geruzatu.

Lehendik geruzatuta ditugun hazi handiak, intxaur, ezkur, gaztain eta abar dauden ontzietako hondarrari heze eutsi.

Azpietarako edo ongarri gisa, erabiltzeko garoak egiteko, (iratzea, idia, inistorra...) moztu eta jasotzeko garaia da.

Hostajea galtzen duten zuhaitzak eta zuhaixkak landatzeko sasoia da. Hotz handia egiten duen egunetan ez landatu, sustraiak erretzeko arriskua dago eta.

Neguan landatuko diren zuhaitz eta zuhaixkentzako zuloak egiten hasi.

Materialetarako eta su egurretarako egur gogorrak orain moztu.

Orbeletarako sasoia da.

 

 

bihar, 2017ko abenduaren 16a
Irteera: Sarrera:
Egutegi biodinamikoa
lorea 2017-12-14 10:00 - 2017-12-16 00:00
hostoa 2017-12-16 00:00 - 2017-12-18 12:00
Asteko lanak

2017ko 50. astea

Abenduaren 11tik Abenduaren 17era.


Aste osoa ILBEHERA

Aste osoa ILZAHAR.

 

Fruitu arboletan geratzen diren fruitu hondarrak bildu. Hotzak pasa ditu dagoenerako eta aurretik bilduak digutunak baino gozoagoak egongo dira. Aieka txarretik, ez dute luze izaungo, azkar jan beharko dira.


Baratzean ereiteko: laboreak (olo, gari, zekale, garagar...), porrua, baratxuria, udaberriko aza, uraza, baba eta ilarra. Berotegiaren babesperako erein daitezke: porrua, tipula gorria, baratxuria, errefautxoa, errukula, uraza, kukulua, ziazerba, baba eta ilarra.

Berotegian ereiteko: patata. Landatzeko: tipulina, uraza, kukulua eta ziazerba ere.

Zuritu nahi diren karduak estali daitezke. Baita eskarolak ere, estalki bat ipiniz edo hostoak jaso eta motots batean lotuz. Hiru bat aste beharko dute zuritzeko. Kontuz barraskilo eta bareekin, bildu-estali horietan ederki babestuko baitira, eta gozo-gozoan jan. Euri asko ari badu usteltzeko arriskua ere kontutan izan.

Libre diren sailetan ondutako ongarria zabaldu daiteke: simaurra, satsa, luarra edo konposta, zizare-lurra... Oraindik lurra erabat hoztu gabe dago eta emandakoa ederki bereganatuko du. Neguan edo udaberrian jarriko ditugun landareen premia asetuko du.

Neguko erreboilak landatzeko azken aukera: idi-bihotza edo tulipa, hiazintoa, lilipa edo nartzisoa, irisa, fresia, azpelarra, eta abar

Soropila ongarritzeko garaia da. Urte osorako oinarrizko ongarri organikoa orain eman.

Hotzarekin sufrituko duten landareak babestu. Adibidez, palmondoak hostajea bil-bil eginda jarri.

Lorontzietan ditugun landareak babestu hotza etorri aurretik. Aterpe batera eraman edo estalki bat moldatu.

Zitrikoak bezala, hotzarekin sufritu dezaketen fruitu arbolak babestu.

Fruitu arbolei karesnea eman. Kare bizia uretan urtu eta hil egingo da. Esnea, errautsa, buztin hautsa edota behi-kaka nahasi dakioke. Denak edo aukeran nahi dituzunak. Euririk ez den egunen batean eman, enborrean eta adar nagusietan. Nahi izanez gero aurrez zepillo zakar batekin garbitu. Ondo margotu.

Arbolean geratzen diren usteldutako fruituak bildu eta erre. Neguan gaitzaren arrastoak beregan jasotzen dituzte eta hurrengo urtean gaitza bera zabaltzeko bidea dira.

Txertakak edo mentu-oinak sortzeko erabiliko ditugun haziak emango dituzten fruitu arbola basaken edo makatzen fruituak bildu: sagar makatza edo sagarmina, maaltza edo udare-makatza, elorri beltza, etab. Bildu eta xabal-xabal eginda jarri fruitu aleak usteldu daitezen. Usteldu ahala, haziak kendu eta lehenxeago esan bezala geruzatu.

Lehendik geruzatuta ditugun hazi handiak, intxaur, ezkur, gaztain eta abar dauden ontzietako hondarrari heze eutsi.

Azpietarako edo ongarri gisa, erabiltzeko garoak egiteko, (iratzea, idia, inistorra...) moztu eta jasotzeko garaia da.

Hostajea galtzen duten zuhaitzak eta zuhaixkak landatzeko sasoia da. Hotz handia egiten duen egunetan ez landatu, sustraiak erretzeko arriskua dago eta.

Neguan landatuko diren zuhaitz eta zuhaixkentzako zuloak egiten hasi.

Materialetarako eta su egurretarako egur gogorrak orain moztu.

Orbeletarako sasoia da.

 

 

etzi, 2017ko abenduaren 17a
Irteera: Sarrera:
Egutegi biodinamikoa
hostoa 2017-12-16 00:00 - 2017-12-18 12:00
Asteko lanak

2017ko 50. astea

Abenduaren 11tik Abenduaren 17era.


Aste osoa ILBEHERA

Aste osoa ILZAHAR.

 

Fruitu arboletan geratzen diren fruitu hondarrak bildu. Hotzak pasa ditu dagoenerako eta aurretik bilduak digutunak baino gozoagoak egongo dira. Aieka txarretik, ez dute luze izaungo, azkar jan beharko dira.


Baratzean ereiteko: laboreak (olo, gari, zekale, garagar...), porrua, baratxuria, udaberriko aza, uraza, baba eta ilarra. Berotegiaren babesperako erein daitezke: porrua, tipula gorria, baratxuria, errefautxoa, errukula, uraza, kukulua, ziazerba, baba eta ilarra.

Berotegian ereiteko: patata. Landatzeko: tipulina, uraza, kukulua eta ziazerba ere.

Zuritu nahi diren karduak estali daitezke. Baita eskarolak ere, estalki bat ipiniz edo hostoak jaso eta motots batean lotuz. Hiru bat aste beharko dute zuritzeko. Kontuz barraskilo eta bareekin, bildu-estali horietan ederki babestuko baitira, eta gozo-gozoan jan. Euri asko ari badu usteltzeko arriskua ere kontutan izan.

Libre diren sailetan ondutako ongarria zabaldu daiteke: simaurra, satsa, luarra edo konposta, zizare-lurra... Oraindik lurra erabat hoztu gabe dago eta emandakoa ederki bereganatuko du. Neguan edo udaberrian jarriko ditugun landareen premia asetuko du.

Neguko erreboilak landatzeko azken aukera: idi-bihotza edo tulipa, hiazintoa, lilipa edo nartzisoa, irisa, fresia, azpelarra, eta abar

Soropila ongarritzeko garaia da. Urte osorako oinarrizko ongarri organikoa orain eman.

Hotzarekin sufrituko duten landareak babestu. Adibidez, palmondoak hostajea bil-bil eginda jarri.

Lorontzietan ditugun landareak babestu hotza etorri aurretik. Aterpe batera eraman edo estalki bat moldatu.

Zitrikoak bezala, hotzarekin sufritu dezaketen fruitu arbolak babestu.

Fruitu arbolei karesnea eman. Kare bizia uretan urtu eta hil egingo da. Esnea, errautsa, buztin hautsa edota behi-kaka nahasi dakioke. Denak edo aukeran nahi dituzunak. Euririk ez den egunen batean eman, enborrean eta adar nagusietan. Nahi izanez gero aurrez zepillo zakar batekin garbitu. Ondo margotu.

Arbolean geratzen diren usteldutako fruituak bildu eta erre. Neguan gaitzaren arrastoak beregan jasotzen dituzte eta hurrengo urtean gaitza bera zabaltzeko bidea dira.

Txertakak edo mentu-oinak sortzeko erabiliko ditugun haziak emango dituzten fruitu arbola basaken edo makatzen fruituak bildu: sagar makatza edo sagarmina, maaltza edo udare-makatza, elorri beltza, etab. Bildu eta xabal-xabal eginda jarri fruitu aleak usteldu daitezen. Usteldu ahala, haziak kendu eta lehenxeago esan bezala geruzatu.

Lehendik geruzatuta ditugun hazi handiak, intxaur, ezkur, gaztain eta abar dauden ontzietako hondarrari heze eutsi.

Azpietarako edo ongarri gisa, erabiltzeko garoak egiteko, (iratzea, idia, inistorra...) moztu eta jasotzeko garaia da.

Hostajea galtzen duten zuhaitzak eta zuhaixkak landatzeko sasoia da. Hotz handia egiten duen egunetan ez landatu, sustraiak erretzeko arriskua dago eta.

Neguan landatuko diren zuhaitz eta zuhaixkentzako zuloak egiten hasi.

Materialetarako eta su egurretarako egur gogorrak orain moztu.

Orbeletarako sasoia da.

 

 

astelehena, 2017ko abenduaren 18a
Irteera: Sarrera:
Egutegi biodinamikoa
hostoa 2017-12-16 00:00 - 2017-12-18 12:00
fruitua 2017-12-18 12:00 - 2017-12-18 17:00
desegokia 2017-12-18 17:00 - 2017-12-20 13:00
Asteko lanak

2017ko 50. astea

Abenduaren 11tik Abenduaren 17era.


Aste osoa ILBEHERA

Aste osoa ILZAHAR.

 

Fruitu arboletan geratzen diren fruitu hondarrak bildu. Hotzak pasa ditu dagoenerako eta aurretik bilduak digutunak baino gozoagoak egongo dira. Aieka txarretik, ez dute luze izaungo, azkar jan beharko dira.


Baratzean ereiteko: laboreak (olo, gari, zekale, garagar...), porrua, baratxuria, udaberriko aza, uraza, baba eta ilarra. Berotegiaren babesperako erein daitezke: porrua, tipula gorria, baratxuria, errefautxoa, errukula, uraza, kukulua, ziazerba, baba eta ilarra.

Berotegian ereiteko: patata. Landatzeko: tipulina, uraza, kukulua eta ziazerba ere.

Zuritu nahi diren karduak estali daitezke. Baita eskarolak ere, estalki bat ipiniz edo hostoak jaso eta motots batean lotuz. Hiru bat aste beharko dute zuritzeko. Kontuz barraskilo eta bareekin, bildu-estali horietan ederki babestuko baitira, eta gozo-gozoan jan. Euri asko ari badu usteltzeko arriskua ere kontutan izan.

Libre diren sailetan ondutako ongarria zabaldu daiteke: simaurra, satsa, luarra edo konposta, zizare-lurra... Oraindik lurra erabat hoztu gabe dago eta emandakoa ederki bereganatuko du. Neguan edo udaberrian jarriko ditugun landareen premia asetuko du.

Neguko erreboilak landatzeko azken aukera: idi-bihotza edo tulipa, hiazintoa, lilipa edo nartzisoa, irisa, fresia, azpelarra, eta abar

Soropila ongarritzeko garaia da. Urte osorako oinarrizko ongarri organikoa orain eman.

Hotzarekin sufrituko duten landareak babestu. Adibidez, palmondoak hostajea bil-bil eginda jarri.

Lorontzietan ditugun landareak babestu hotza etorri aurretik. Aterpe batera eraman edo estalki bat moldatu.

Zitrikoak bezala, hotzarekin sufritu dezaketen fruitu arbolak babestu.

Fruitu arbolei karesnea eman. Kare bizia uretan urtu eta hil egingo da. Esnea, errautsa, buztin hautsa edota behi-kaka nahasi dakioke. Denak edo aukeran nahi dituzunak. Euririk ez den egunen batean eman, enborrean eta adar nagusietan. Nahi izanez gero aurrez zepillo zakar batekin garbitu. Ondo margotu.

Arbolean geratzen diren usteldutako fruituak bildu eta erre. Neguan gaitzaren arrastoak beregan jasotzen dituzte eta hurrengo urtean gaitza bera zabaltzeko bidea dira.

Txertakak edo mentu-oinak sortzeko erabiliko ditugun haziak emango dituzten fruitu arbola basaken edo makatzen fruituak bildu: sagar makatza edo sagarmina, maaltza edo udare-makatza, elorri beltza, etab. Bildu eta xabal-xabal eginda jarri fruitu aleak usteldu daitezen. Usteldu ahala, haziak kendu eta lehenxeago esan bezala geruzatu.

Lehendik geruzatuta ditugun hazi handiak, intxaur, ezkur, gaztain eta abar dauden ontzietako hondarrari heze eutsi.

Azpietarako edo ongarri gisa, erabiltzeko garoak egiteko, (iratzea, idia, inistorra...) moztu eta jasotzeko garaia da.

Hostajea galtzen duten zuhaitzak eta zuhaixkak landatzeko sasoia da. Hotz handia egiten duen egunetan ez landatu, sustraiak erretzeko arriskua dago eta.

Neguan landatuko diren zuhaitz eta zuhaixkentzako zuloak egiten hasi.

Materialetarako eta su egurretarako egur gogorrak orain moztu.

Orbeletarako sasoia da.

 

 

asteartea, 2017ko abenduaren 19a
Irteera: Sarrera:
Egutegi biodinamikoa
desegokia 2017-12-18 17:00 - 2017-12-20 13:00
Asteko lanak

2017ko 50. astea

Abenduaren 11tik Abenduaren 17era.


Aste osoa ILBEHERA

Aste osoa ILZAHAR.

 

Fruitu arboletan geratzen diren fruitu hondarrak bildu. Hotzak pasa ditu dagoenerako eta aurretik bilduak digutunak baino gozoagoak egongo dira. Aieka txarretik, ez dute luze izaungo, azkar jan beharko dira.


Baratzean ereiteko: laboreak (olo, gari, zekale, garagar...), porrua, baratxuria, udaberriko aza, uraza, baba eta ilarra. Berotegiaren babesperako erein daitezke: porrua, tipula gorria, baratxuria, errefautxoa, errukula, uraza, kukulua, ziazerba, baba eta ilarra.

Berotegian ereiteko: patata. Landatzeko: tipulina, uraza, kukulua eta ziazerba ere.

Zuritu nahi diren karduak estali daitezke. Baita eskarolak ere, estalki bat ipiniz edo hostoak jaso eta motots batean lotuz. Hiru bat aste beharko dute zuritzeko. Kontuz barraskilo eta bareekin, bildu-estali horietan ederki babestuko baitira, eta gozo-gozoan jan. Euri asko ari badu usteltzeko arriskua ere kontutan izan.

Libre diren sailetan ondutako ongarria zabaldu daiteke: simaurra, satsa, luarra edo konposta, zizare-lurra... Oraindik lurra erabat hoztu gabe dago eta emandakoa ederki bereganatuko du. Neguan edo udaberrian jarriko ditugun landareen premia asetuko du.

Neguko erreboilak landatzeko azken aukera: idi-bihotza edo tulipa, hiazintoa, lilipa edo nartzisoa, irisa, fresia, azpelarra, eta abar

Soropila ongarritzeko garaia da. Urte osorako oinarrizko ongarri organikoa orain eman.

Hotzarekin sufrituko duten landareak babestu. Adibidez, palmondoak hostajea bil-bil eginda jarri.

Lorontzietan ditugun landareak babestu hotza etorri aurretik. Aterpe batera eraman edo estalki bat moldatu.

Zitrikoak bezala, hotzarekin sufritu dezaketen fruitu arbolak babestu.

Fruitu arbolei karesnea eman. Kare bizia uretan urtu eta hil egingo da. Esnea, errautsa, buztin hautsa edota behi-kaka nahasi dakioke. Denak edo aukeran nahi dituzunak. Euririk ez den egunen batean eman, enborrean eta adar nagusietan. Nahi izanez gero aurrez zepillo zakar batekin garbitu. Ondo margotu.

Arbolean geratzen diren usteldutako fruituak bildu eta erre. Neguan gaitzaren arrastoak beregan jasotzen dituzte eta hurrengo urtean gaitza bera zabaltzeko bidea dira.

Txertakak edo mentu-oinak sortzeko erabiliko ditugun haziak emango dituzten fruitu arbola basaken edo makatzen fruituak bildu: sagar makatza edo sagarmina, maaltza edo udare-makatza, elorri beltza, etab. Bildu eta xabal-xabal eginda jarri fruitu aleak usteldu daitezen. Usteldu ahala, haziak kendu eta lehenxeago esan bezala geruzatu.

Lehendik geruzatuta ditugun hazi handiak, intxaur, ezkur, gaztain eta abar dauden ontzietako hondarrari heze eutsi.

Azpietarako edo ongarri gisa, erabiltzeko garoak egiteko, (iratzea, idia, inistorra...) moztu eta jasotzeko garaia da.

Hostajea galtzen duten zuhaitzak eta zuhaixkak landatzeko sasoia da. Hotz handia egiten duen egunetan ez landatu, sustraiak erretzeko arriskua dago eta.

Neguan landatuko diren zuhaitz eta zuhaixkentzako zuloak egiten hasi.

Materialetarako eta su egurretarako egur gogorrak orain moztu.

Orbeletarako sasoia da.

 

 

asteazkena, 2017ko abenduaren 20a
Irteera: Sarrera:
Egutegi biodinamikoa
desegokia 2017-12-18 17:00 - 2017-12-20 13:00
hostoa 2017-12-20 13:00 - 2017-12-21 00:00
Asteko lanak

2017ko 50. astea

Abenduaren 11tik Abenduaren 17era.


Aste osoa ILBEHERA

Aste osoa ILZAHAR.

 

Fruitu arboletan geratzen diren fruitu hondarrak bildu. Hotzak pasa ditu dagoenerako eta aurretik bilduak digutunak baino gozoagoak egongo dira. Aieka txarretik, ez dute luze izaungo, azkar jan beharko dira.


Baratzean ereiteko: laboreak (olo, gari, zekale, garagar...), porrua, baratxuria, udaberriko aza, uraza, baba eta ilarra. Berotegiaren babesperako erein daitezke: porrua, tipula gorria, baratxuria, errefautxoa, errukula, uraza, kukulua, ziazerba, baba eta ilarra.

Berotegian ereiteko: patata. Landatzeko: tipulina, uraza, kukulua eta ziazerba ere.

Zuritu nahi diren karduak estali daitezke. Baita eskarolak ere, estalki bat ipiniz edo hostoak jaso eta motots batean lotuz. Hiru bat aste beharko dute zuritzeko. Kontuz barraskilo eta bareekin, bildu-estali horietan ederki babestuko baitira, eta gozo-gozoan jan. Euri asko ari badu usteltzeko arriskua ere kontutan izan.

Libre diren sailetan ondutako ongarria zabaldu daiteke: simaurra, satsa, luarra edo konposta, zizare-lurra... Oraindik lurra erabat hoztu gabe dago eta emandakoa ederki bereganatuko du. Neguan edo udaberrian jarriko ditugun landareen premia asetuko du.

Neguko erreboilak landatzeko azken aukera: idi-bihotza edo tulipa, hiazintoa, lilipa edo nartzisoa, irisa, fresia, azpelarra, eta abar

Soropila ongarritzeko garaia da. Urte osorako oinarrizko ongarri organikoa orain eman.

Hotzarekin sufrituko duten landareak babestu. Adibidez, palmondoak hostajea bil-bil eginda jarri.

Lorontzietan ditugun landareak babestu hotza etorri aurretik. Aterpe batera eraman edo estalki bat moldatu.

Zitrikoak bezala, hotzarekin sufritu dezaketen fruitu arbolak babestu.

Fruitu arbolei karesnea eman. Kare bizia uretan urtu eta hil egingo da. Esnea, errautsa, buztin hautsa edota behi-kaka nahasi dakioke. Denak edo aukeran nahi dituzunak. Euririk ez den egunen batean eman, enborrean eta adar nagusietan. Nahi izanez gero aurrez zepillo zakar batekin garbitu. Ondo margotu.

Arbolean geratzen diren usteldutako fruituak bildu eta erre. Neguan gaitzaren arrastoak beregan jasotzen dituzte eta hurrengo urtean gaitza bera zabaltzeko bidea dira.

Txertakak edo mentu-oinak sortzeko erabiliko ditugun haziak emango dituzten fruitu arbola basaken edo makatzen fruituak bildu: sagar makatza edo sagarmina, maaltza edo udare-makatza, elorri beltza, etab. Bildu eta xabal-xabal eginda jarri fruitu aleak usteldu daitezen. Usteldu ahala, haziak kendu eta lehenxeago esan bezala geruzatu.

Lehendik geruzatuta ditugun hazi handiak, intxaur, ezkur, gaztain eta abar dauden ontzietako hondarrari heze eutsi.

Azpietarako edo ongarri gisa, erabiltzeko garoak egiteko, (iratzea, idia, inistorra...) moztu eta jasotzeko garaia da.

Hostajea galtzen duten zuhaitzak eta zuhaixkak landatzeko sasoia da. Hotz handia egiten duen egunetan ez landatu, sustraiak erretzeko arriskua dago eta.

Neguan landatuko diren zuhaitz eta zuhaixkentzako zuloak egiten hasi.

Materialetarako eta su egurretarako egur gogorrak orain moztu.

Orbeletarako sasoia da.

 

 

osteguna, 2017ko abenduaren 21a
Irteera: Sarrera:
Egutegi biodinamikoa
hostoa 2017-12-20 13:00 - 2017-12-21 00:00
sustraia 2017-12-21 00:00 - 2017-12-22 00:00
Asteko lanak

2017ko 50. astea

Abenduaren 11tik Abenduaren 17era.


Aste osoa ILBEHERA

Aste osoa ILZAHAR.

 

Fruitu arboletan geratzen diren fruitu hondarrak bildu. Hotzak pasa ditu dagoenerako eta aurretik bilduak digutunak baino gozoagoak egongo dira. Aieka txarretik, ez dute luze izaungo, azkar jan beharko dira.


Baratzean ereiteko: laboreak (olo, gari, zekale, garagar...), porrua, baratxuria, udaberriko aza, uraza, baba eta ilarra. Berotegiaren babesperako erein daitezke: porrua, tipula gorria, baratxuria, errefautxoa, errukula, uraza, kukulua, ziazerba, baba eta ilarra.

Berotegian ereiteko: patata. Landatzeko: tipulina, uraza, kukulua eta ziazerba ere.

Zuritu nahi diren karduak estali daitezke. Baita eskarolak ere, estalki bat ipiniz edo hostoak jaso eta motots batean lotuz. Hiru bat aste beharko dute zuritzeko. Kontuz barraskilo eta bareekin, bildu-estali horietan ederki babestuko baitira, eta gozo-gozoan jan. Euri asko ari badu usteltzeko arriskua ere kontutan izan.

Libre diren sailetan ondutako ongarria zabaldu daiteke: simaurra, satsa, luarra edo konposta, zizare-lurra... Oraindik lurra erabat hoztu gabe dago eta emandakoa ederki bereganatuko du. Neguan edo udaberrian jarriko ditugun landareen premia asetuko du.

Neguko erreboilak landatzeko azken aukera: idi-bihotza edo tulipa, hiazintoa, lilipa edo nartzisoa, irisa, fresia, azpelarra, eta abar

Soropila ongarritzeko garaia da. Urte osorako oinarrizko ongarri organikoa orain eman.

Hotzarekin sufrituko duten landareak babestu. Adibidez, palmondoak hostajea bil-bil eginda jarri.

Lorontzietan ditugun landareak babestu hotza etorri aurretik. Aterpe batera eraman edo estalki bat moldatu.

Zitrikoak bezala, hotzarekin sufritu dezaketen fruitu arbolak babestu.

Fruitu arbolei karesnea eman. Kare bizia uretan urtu eta hil egingo da. Esnea, errautsa, buztin hautsa edota behi-kaka nahasi dakioke. Denak edo aukeran nahi dituzunak. Euririk ez den egunen batean eman, enborrean eta adar nagusietan. Nahi izanez gero aurrez zepillo zakar batekin garbitu. Ondo margotu.

Arbolean geratzen diren usteldutako fruituak bildu eta erre. Neguan gaitzaren arrastoak beregan jasotzen dituzte eta hurrengo urtean gaitza bera zabaltzeko bidea dira.

Txertakak edo mentu-oinak sortzeko erabiliko ditugun haziak emango dituzten fruitu arbola basaken edo makatzen fruituak bildu: sagar makatza edo sagarmina, maaltza edo udare-makatza, elorri beltza, etab. Bildu eta xabal-xabal eginda jarri fruitu aleak usteldu daitezen. Usteldu ahala, haziak kendu eta lehenxeago esan bezala geruzatu.

Lehendik geruzatuta ditugun hazi handiak, intxaur, ezkur, gaztain eta abar dauden ontzietako hondarrari heze eutsi.

Azpietarako edo ongarri gisa, erabiltzeko garoak egiteko, (iratzea, idia, inistorra...) moztu eta jasotzeko garaia da.

Hostajea galtzen duten zuhaitzak eta zuhaixkak landatzeko sasoia da. Hotz handia egiten duen egunetan ez landatu, sustraiak erretzeko arriskua dago eta.

Neguan landatuko diren zuhaitz eta zuhaixkentzako zuloak egiten hasi.

Materialetarako eta su egurretarako egur gogorrak orain moztu.

Orbeletarako sasoia da.

 

 

Iturria: Euskalmet, AEMET eta Meteo France.